Hovrätt lanserar digitala frågestunder
VERKTYG
Tjänsten ger elever från årskurs 6 och uppåt möjligheten att under 45 minuter ställa frågor direkt till en domare via videolänk.
– Vi vill göra studierna mer levande för eleverna. Om man till exempel pratat om rättsväsendet och domstolarnas roll i skolan, kan man nu också få diskutera detta med en riktig domare. Vår förhoppning är att det här ska bidra till att fler får en bra förståelse för rättsstaten och domstolarnas betydelse i en demokrati, förklarar Emma Regnér, administrativ direktör, i ett pressmeddelande.
Så fungerar det
Lärare bokar själva tid via hovrättens bokningstjänst på webbplatsen där man kan se tillgängliga tider och välja det som passar. Efter bokning skickar hovrätten ut en webblänk till en videokonferens för den valda tiden.
För att förbereda frågestunden på bästa sätt får läraren och domaren varandras kontaktuppgifter, och det uppmuntras att eleverna skickar in sina frågor i förväg. På så sätt kan domaren förbereda sina svar och skapa en engagerande och lärorik dialog.
Ingen geografisk begränsning
Eftersom tjänsten är digital finns det inga geografiska begränsningar. En högstadieklass i Arvidsjaur kan lika gärna boka en frågestund som en klass i Malmö. Detta gör det möjligt för skolor i hela Sverige, även de som inte ligger nära en domstol, att få en direkt och engagerande dialog med en domare.
Framtida expansion
Om det finns tillräckligt stort intresse från skolor och lärare, ser Hovrätten över Skåne och Blekinge möjlighet att bygga ut tjänsten. Det finns redan diskussioner med andra domstolar om att involvera fler domare och därmed erbjuda ännu fler bokningsbara tider framöver.
Tjänsten är till att börja med öppen för bokningar under vårterminen 2025.
UTBILDNING
» Till utbildningarHög rankning för Lund
Lunds universitet listas nu på plats 36 i en total världsrankning för juridik.
Cederquist får nya delägare
Cederquist har valt in två nya delägare inom verksamhetsgruppen för M&A.