Svår arbetsbelastning för landets domare
VERKTYG
- Resultaten är oroande. De signaler om betungande arbetsbelastning vi ser måste tas på allvar redan nu för att i framtiden inte innebära problem för domaryrket och i förlängningen samhället. Attraktiviteten i domaryrket är central för det rättssamhälle vi lever i, och en långsiktigt hållbar kompetensförsörjning är avgörande för att Sveriges domstolar ska ha kapacitet att arbeta på ett rättssäkert och hållbart sätt, säger Johan Kjellsson, rättspolitisk sakkunnig på Akavia, i en kommentar till undersökningen.
Rapporten, som utgår från svar från 705 av Sveriges drygt 1 400 ordinarie domare, visar bland annat att:
- 7 av 10 domare anser att de inte hinner utföra sina arbetsuppgifter under ordinarie arbetstid
- 4 av 10 domare jobbar i snitt mer än 17 timmar utöver sin ordinarie arbetstid per månad.
- Varannan domare ser arbetsbördan som ett hot mot rättssäkerheten eftersom de inte hinner med att utföra sitt jobb på önskvärt sätt.
- På frågan vad som skulle göra Sveriges domstolar till mer attraktiva arbetsplatser för domare svarar drygt 7 av 10 ”minskad arbetsbelastning”.
- Var tredje domare upplever symptom på stress såsom sömnsvårigheter, hjärtklappning, spänningshuvudvärk eller liknande en gång i veckan eller oftare.
Enligt Akavia och Saco-S Domstol behöver kompetensförsörjningen inom domaryrket säkras med insatser på flera nivåer, både politiskt i form av en långsiktig och god budgettilldelning men också genom en översyn kring vägarna in i yrket.
- Det kan handla om att öka antalet platser på domarutbildningen och att ytterligare bredda vägen in i domarsysslan så att fler välmeriterade jurister utanför domstolsvärlden söker och får tjänster som domare, säger Johan Kjellsson.
Den prognos för nyanställning av domare som Domstolsverket räknat på är i underkant, enligt Akavia och Saco-S.
- Att upprätta rättssäkerheten är helt centralt. Vi är för få domare idag. Domstolsverket har räknat med att det kommer behöva anställas drygt 70 nya domare per år de kommande åren. Med dagens stora övertidsuttag i beaktande, och för att komma till rätta med det alltför höga arbetstrycket som domarna gett uttryck för, ser vi behov av att anställa drygt 120 domare per år, säger Elisabeth Åberg, ordförande Saco-S Domstol.
Om undersökningen
Undersökningen som ligger till grund för rapporten genomfördes i november 2023 bland Sveriges drygt 1 400 ordinarie domare, med en svarsfrekvens på 50 procent.