Förordnandetaxan fungerar väl
VERKTYG
Uppföljningen visar att ersättning har begärts och beviljats i enlighet med taxan i nästan tre av fyra (73 procent) förordnandemål.
I knappt vart femte (19 procent) förordnandemål har domstolen bifallit ett yrkande om att taxan ska frångås och i enlighet med yrkandet beviljat antingen ett högre eller ett lägre belopp än taxebeloppet. I åtta procent av förordnandemålen har biträdet fått avslag på sin begäran att frångå taxan.
- Domstolsverkets uppfattning är att förordnandetaxan fungerar väl och att den ger skälig ersättning för det arbete som läggs ner, säger Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén i en kommentar.
Åtta tingsrätter rapporterade under tre månader (15 september-15 december 2023) hur taxan tillämpades. Totalt är det 1 182 ersättningsbeslut som ligger till grund för uppföljningen och som har analyserats av Domstolsverket.
Om taxan i förordnandemål
Syftet med taxan är att förenkla hanteringen av ersättningsbeslut i förordnandemål och att skapa en bättre kostnadskontroll. Med förordnandemål avses brottmål i tingsrätt där offentlig försvarare eller målsägandebiträde har förordnats men där åtal av olika anledningar inte har väckts. Målet avslutas i stället hos domstolen genom ett avskrivningsbeslut som också innehåller ett beslut om kostnadsersättning till det rättsliga biträdet.
Enligt förordnandetaxan ersätts det rättsliga biträdet i ett förordnandemål, där den sammanlagda förhörstiden uppgår till en timme, med 4 315 kronor exklusive moms. Om biträdet haft tidsspillan utöver den timme som ingår i taxan, kan denne få ytterligare ersättning med 1 400 kronor per timme.
Taxan aktualiseras endast i de mål där den sammanlagda förhörstiden uppgår till maximalt tre timmar och 45 minuter. Har det förekommit någon domstolsförhandling eller förhör utanför kontorstid gäller inte taxan och inte heller om biträdet företräder flera personer i samma mål.