Medieseminarium om cyberkriminalitet
VERKTYG
I ett medieseminarium om cyberkriminalitet har kammaråklagarna Annika Wennerström och Tove Kullberg delat med sig av sina erfarenheter från utredningen och åtalet rörande den nu nedsläckta narkotikahandelsplatsen Flugsvamp 2.0. Kriminalinspektör Björn Eriksson var också närvarande för att svara på åhörarnas frågor.
Svea hovrätt dömde i mål nr B 8606-20 en 30-årig man till fängelse i 11 år och 8 månader för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott och grovt penningtvättsbrott. Det efter att polis och åklagare för första gången lyckats identifiera och lagföra en administratör av en marknadsplats för narkotika på Darknet, Flugsvamp 2.0.
Flugsvamp 2.0 har beskrivits som ett Tradera för droger. Under marknadsplatsens livslängd skedde 311 340 överlåtelser och hade en omsättning på 49 319 bitcoin, vilket med dåvarande värde motsvarar runt 350 miljoner kronor. Vinsten marknadsplatsens administratör har gjort uppgår till 1479 bitcoin. Sett till värdet vid respektive transaktionsdatum motsvarar det drygt 11 miljoner kronor.
Målet är det hittills största narkotikamålet i Sverige. Bevisningen var i huvudsak digital och väcker därför frågor om komplex cyberbrottslighet.
Under seminariet berättade kammaråklagarna om deras arbete med utredningen i ärendet, om utmaningarna och om deras lärdomar från det komplicerade cybermålet.
Målet var det första i sitt slag. Åklagarna hade aldrig drivit den typen av undersökning och liknande mål hade aldrig tidigare prövats i domstol. Flera utmaningar följde därför. En av de stora utmaningarna i ärendet var att bevisningen var mycket komplicerad, svårtillgänglig och teknisk. Med det följer även pedagogiska utmaningar, där åklagarna måste kunna förklara bevisningen så att försvaret och rätten förstår de tekniskt komplicerade frågorna.
Det fanns även rättsliga utmaningar, då lagstiftningen inte är anpassad efter cybermål. Vid tiden för målets prövning saknades därtill regler om hemlig dataavläsning och rättsläget gällande kryptovaluta var vid tidpunkten väldigt oklart.
Avslutningsvis framhöll åklagarna att en viktig lärdom från utredningen är att brottslighet blir alltmer avancerad i cyberavseende. Därför är det av mycket stor vikt att teknisk kompentens finns både hos åklagare och i domstolarna.