
Sverige intervenerar i mål om Superligan
VERKTYG
Målet handlar om en tolkning av EU-rätten vad gäller FIFA/UEFA:s åtgärder med anledning av bildandet av Superligan. Intresset för målet uppges vara mycket stort och över 20 länder deltar vid förhandlingen. Det skriver regeringen i ett pressmeddelande.
Sveriges anförande stöder principen om ett förbund per idrott och därmed FIFA:s och UEFA:s rätt att agera mot klubbar som inte respekterar förbundens roll att organisera fotbollens tävlingsverksamhet. Stängda ligor – där samma lag spelar mot varandra år efter år – kan enligt regeringen inte anses ligga i linje med fotbollens grundtanke om att varje klubb ska kunna tävla sig till toppen.
Stängda ligor vars ekonomiska överskott primärt stannar hos de klubbar som grundat ligan vore också, enligt regeringen, skadligt för fotbollens framtid. Förbunden måste ha möjlighet att skydda sin idrott och inte minst de intäkter som matcherna genererar.
Regeringen understryker dock att detta förutsätter att förbunden är demokratiska, transparenta och ansvarstagande. De ekonomiska överskotten från de europeiska cuperna ska också fördelas av UEFA för den samlade fotbollens bästa. Överskotten ska gå till att utveckla såväl elit- som breddfotboll, och inte minst till barn- och ungdomsverksamhet.
– Det här målet är mycket viktigt för att skydda den europeiska fotbollen och hela den europeiska idrottsmodellen. Det massiva motstånd som planerna på Superligan mötte från den fotbollsintresserade allmänheten är ett tydligt tecken på det, säger idrottsminister Anders Ygeman i pressmeddelandet.
Superligan planerades som en egen liga för, i första hand, de tolv fotbollsklubbar som grundat ligan. Principen om öppna ligor, som i stort är rådande inom europeisk idrott, är,skriver regeringen, en viktig aspekt i värnandet av idrottens självbestämmanderätt.
