
Utredning om offentliga biträden i migrationsmål
VERKTYG
Utländska medborgare som riskerar avvisning eller utvisning från Sverige eller som tas i förvar kan ha rätt till ett offentligt biträde, som huvudsakligen förordnas av Migrationsverket och i vissa fall av Polismyndigheten och migrationsdomstolarna.
Det har, skriver regeringen i ett pressmeddelande, över tid från olika håll förts fram att vissa offentliga biträden som förordnas i asylärenden inte har den kompetens som krävs. Till skillnad från migrationsdomstolarna har Migrationsverket eller Polismyndigheten i dagsläget inte heller möjlighet att generellt hindra olämpliga ombud från att medverka i migrationsärendena.
Vidare förekommer det även att vissa offentliga biträden åtar sig så många förordnanden att de inte klarar av att hantera ärendena själva, utan lämnar över dessa till andra ombud, genom så kallad substitution. En utredare får därför i uppdrag att titta på frågor som rör offentliga biträden och då med ett särskilt fokus på migrationsprocessen.
– Det är viktigt att offentliga biträdens arbete håller hög kvalitet, inte minst för asylsökande som ofta befinner sig i en utsatt situation. Utredningen som vi nu fått på plats syftar till att ytterligare förbättra rättssäkerheten i migrationsprocessen, säger justitie- och inrikesminister Morgan Johansson i pressmeddelandet.
Utredaren ska bland annat ta ställning till om behörighetskraven för offentliga biträden i migrationsprocessen bör skärpas, ta ställning till om Migrationsverket bör ha möjlighet att generellt hindra olämpliga ombud och biträden från att medverka i ärenden hos myndigheten, ta ställning till om det genom skärpta regler om substitution eller på något annat sätt är möjligt att begränsa antalet uppdrag som ett offentligt biträde kan åta sig samtidigt, ta ställning till behovet av ett utökat informationsutbyte mellan Migrationsverket, Polismyndigheten och migrationsdomstolarna av uppgifter med betydelse för kontroll av offentliga biträdens lämplighet, ochlämna nödvändiga författningsförslag.
Utredare blir Erik Hjulström, som är kammarrättsråd vid Kammarrätten i Stockholm. Uppdraget ska påbörjas den 1 september 2022 och redovisas till Justitiedepartementet senast den 1 juni 2023.