Bli kund Annonsera
lördag 27 juli 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 28 januari 2011,

Jurisdiktion vid skadegörande handlingar på Internet

Om EU-domstolen tillämpar en liberal syn på vilka anknytningsfaktorer som krävs för att nationell domstol skall ha domsrätt kommer det att öppna för forumshopping för en kärande som vill föra talan i anledning av skadegörande handlingar på Internet. Det skriver advokat Henrik Bengtsson på Advokatfirman Delphi i en praktikerartikel med anledning av flera kommande beslut och domar i HD och EU-domstolen om under vilka förhållanden en nationell domstol har domsrätt över skadegörande handlingar som inträffar på Internet.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

2008 publicerade PointLex en artikel jag skrivit tillsammans med Katja Brandberg under rubriken ” Domsrätt över immaterialrättsintrång - deliktsforum vid intrång på Internet”. En av de frågor som utreddes i artikeln var under vilka förutsättningar nationell domstol kan pröva frågan om gränsöverskridande immaterialrättsliga intrång och särskilt sådana intrång som sker över Internet. När artikeln skrevs fanns det endast ett hovrättsbeslut, numera refererat som RH 2008:4, där hovrätten tagit ställning till huruvida svensk domstol var behörig att pröva ett upphovsrättsintrång som begåtts på en norsk webbsida som var tillgänglig för svenska prenumeranter. Frågan om vilka anknytningskriterier som måste vara uppfyllda för att en nationell domstol skall ha domsrätt enligt artikel 5 (3) Bryssel I-förordningen respektive artikel 5 (3) Luganokonventionen var dock alltjämt förhållandevis öppen. Under det närmaste året kommer det dock meddelas ett flertal beslut och domar som kommer att tydliggöra under vilka förhållanden en nationell domstol har domsrätt över skadegörande handlingar som inträffar på Internet.

Svenska Högsta domstolen meddelade den 29 november 2010 prövningstillstånd i mål nr Ö 2256-10 som rör frågan huruvida svensk domstol enligt artikel 5 (3) Luganokonventionen har domsrätt över ett upphovsrättsintrång som inträffat på en norsk webbsida. Bakgrunden är att en bild av artisten Kikki Danielsson som en svensk fotograf har upphovsrätten till har använts vid marknadsföringen av en skiva på en norsk webbsida, (tylden.musiconline.no). Vid en sökning på ”Kikki Danielsson” på Googles svenska webbsida (www.google.se) har bilden visats som första sökträff. Käranden har gjort gällande att dessa faktorer är tillräckliga för att grunda svensk domsrätt. Svea hovrätt ansåg att det av utredningen framgick att det inte sålts några skivor till Sverige eller att svenska Internetanvändare inte i någon beaktansvärd omfattning besökt webbsidan. Hovrätten konstaterade därför att enbart den omständigheten att den aktuella webbsidan var tillgänglig i Sverige inte var tillräcklig för att omedelbar skada skulle anses ha inträffat i Sverige. Svensk domstol var därmed inte behörig att pröva talan som avvisades (Svea hovrätts beslut 2010-03-23 i mål nr 4891-09), frågan är dock, som nämnts, föremål för HD:s prövning.

EU-domstolen har fått förfrågningar om förhandsbesked beträffande tolkningen av artikel 5 (3) Bryssel I-förordningen, som är i princip likalydande med artikel 5 (3) Luganokonventionen, från inte mindre än fyra nationella domstolar. Tre av förfrågningarna rör frågan huruvida nationell domstol har domsrätt över talan om förbud och skadestånd i anledning av att information som innebär förtal förekommit på Internet. Den fjärde förfrågan rör huruvida nationell domstol har domsrätt över ett varumärkesintrång som sker genom att svaranden använder ett s k adword (sökord) i en sökmotor. Med anledning av dessa förfrågningar kommer EU-domstolen att behöva ta ställning till ett relativt stort antal internationellt privaträttsliga frågor som inte bara rör principerna för deliktsforum enligt artikel 5 (3) Bryssel I-förordningen utan också förordningens tillämplighet om svaranden befinner sig i tredje land. I sammanfattning har följande frågor ställts till EU-domstolen:

 

1. Är Bryssel I-förordningen tillämplig även om det är troligt att svaranden har domicil utanför EU eller de länder som omfattas av Luganokonventionen och kan käranden i sådana fall föra talan i alla de medlemsländer där webbsidan är tillgänglig (mål nr C-292/10 [Buschmann])?

 

 

2. Skall lokutionen ”ort där skadan kan inträffa” tolkas på så vis att den skadelidande kan föra en förbudstalan mot tillhandahållaren av en webbsida i något av alla de medlemsländer där webbsidan kan åtkommas, och detta oavsett i vilket medlemsland tillhandahållaren befinner sig (de förenade målen mål nr C-509/09 och C-161/10 [eDate])?

 

 

3. Krävs det, för att en nationell domstol skall vara behörig att pröva talan att det föreligger någon särskild anknytning (nationell anknytningsfaktor) utöver att webbsidan är tekniskt tillgänglig till domstolslandet?

 

 

4. Vilka är de nationella anknytningsfaktorer som krävs för att en domstol skall vara behörig att pröva en förtalstalan (de förenade målen nr C-509/09 och C-161/10 respektive mål nr C-292/10) respektive en talan om varumärkesintrång på grund av användningen av ett s k adword (mål nr C-523/10 [Wintersteiger]).

 

 

5. Har det någon betydelse för bedömningen av nationella anknytningsfaktorer vid hur många tillfällen den aktuella webbsidan besökts av användare i ifrågavarande land (mål nr C-292/10).

Det är tydligt att EU-domstolen kommer att ta ställning till motsvarande frågor som Högsta domstolen ställs inför när det gäller artikel 5 (3) Luganokonventionen. Eftersom tolkningen av Luganokonventionen bör överensstämma med tolkningen av Bryssel I-förordningen bör HD vilandeförklara målet (jfr HD:s beslut 2010-12-02 i mål nr Ö i mål nr 2472-10 där ett mål om informationsföreläggande vilandeförklarades i avvaktan på EU-domstolens dom i Ephone-målet [mål nr C-461-10]) eller i vart fall avvakta EU-domstolens domar i ovan nämnda mål innan målet rörande den norska webbsidan prövas.

Förfrågningarna i Buschmann respektive eDate rör också frågan hur den s k ursprungslandsprincipen i e-handelsdirektivet skall tillämpas och om den utesluter tillämpningen av internationellt privaträttsliga regler. I korthet innebär ursprungslandsprincipen i artikel 3 (1) och (2) i e-handelsdirektivet att det är den medlemsstat i vilken tillhandahållaren av en informationssamhällets tjänster är etablerad som ansvarar för att verksamheten bedrivs i enlighet med nationell rätt. Ursprungslandsprincipen innebär också att medlemsstaterna inte får begränsa den fria rörligheten när det gäller tjänster som har sitt ursprung i en annan medlemsstat. Av beaktandesats 23 till direktivet framgår vidare att direktivet inte skall påverka internationellt privaträttsliga lagvalsregler.

I Buschmann respektive eDate ställer de nationella domstolarna frågor bl a huruvida ursprungslandsprincipen i e-handelsdirektivet utesluter att lagvalsregler tillämpas och att endast lagen i ursprungslandet därmed kan tillämpas eller om utfallet av prövningen enligt ett annan lands lag än ursprungslandet skall justeras utefter de regler som gällt i ursprungslandet.

Utfallen av EU-domstolens bedömningar både beträffande domsrätt över skadegörande handlingar som inträffar på Internet respektive ursprungslandsprincipen och dess förhållande till internationellt privaträttsliga lagvalsregler kommer att få stor betydelse för tillhandahållare av tjänster på internet. Om EU-domstolen tillämpar en liberal syn på vilka anknytningsfaktorer som krävs för att nationell domstol skall ha domsrätt kommer det att öppna för forumshopping för en kärande som vill föra talan i anledning av skadegörande handlingar på Internet.

Viss ledning hur EU-domstolen kan tänkas bedöma frågan kan hämtas i EU-domstolens nyligen meddelade avgörande i de förenade målen C-585/08 och C-144/09 (Pammer) som rörde frågan under vilka förutsättningar en näringsidkare enligt Bryssel I-förordningen artikel 15.1 c) kan anses ha riktat sina tjänster till konsumenter i en viss medlemsstat. I detta avgörande konstaterade EU-domstolen att följande, icke uttömmande, anknytningsfaktorer är av betydelse för om verksamheten anses riktad mot konsumenter i en viss medlemsstat:

 

1. Verksamheten är internationell till sin art.

 

 

2. Vägbeskrivningar, från andra medlemsstater till den plats där näringsidkaren är etablerad, lämnas.

 

3. Ett annat språk eller en annan valuta används än det språk eller den valuta som vanligen används i den medlemsstat där näringsidkaren är etablerad, med möjlighet att genomföra och bekräfta bokningar på detta andra språk.

 

4. Telefonnummer anges med landsnummer.

 

5. Utgifter läggs ned på en sökoptimeringstjänst på Internet för att göra det lättare för konsumenter med hemvist i andra medlemsstater att finna näringsidkarens eller förmedlarens webbplats.

 

6. En annan toppdomän används än den som avser den medlemsstat där näringsidkaren är etablerad.

 

7. Det nämns att näringsidkaren har en internationell kundkrets bestående av kunder med hemvist i olika medlemsstater.

EU-domstolen konstaterade vidare att det inte är tillräckligt att näringsidkarens eller förmedlarens webbplats helt enkelt är tillgänglig i den medlemsstat där konsumenten har hemvist eller att en e-postadress eller andra kontaktuppgifter eller användning av ett språk eller en valuta som är det språk och/eller den valuta som vanligen används i den medlemsstat där näringsidkaren är etablerad.

Viss ytterligare ledning vilka anknytningsfaktorer som är relevanta kan också hämtas i WIPO:s Joint recommendation concerning provisions on the protection of marks, and other industrial property rights in signs, on the Internet (http://www.wipo.int/about-ip/en/development_iplaw/pub845.htm).

Bedömningen av huruvida skada kan inträffa på effektorten måste vara restriktiv eftersom deliktsforumsregeln i artikel 5 (3) Bryssel I-förordningen är en undantagsregel från huvudregeln i artikel 2 om att domstolarna i svarandens domicilland är behörig att pröva tvisten (jfr C-168/02 Kronhofer). Eftersom domstolarna i det land där skadan inträffat eller kan inträffa endast är behöriga att pröva skadan i domstolslandet (jfr RH 2008:4) och inte skadan i andra medlemsstater är det varken ändamålsenligt eller resurseffektivt att en domstol i ett annat land än svarandens domicilland prövar ett mål om anknytningsfaktorer är svaga. Är anknytningsfaktorerna svaga kan rimligen inte kärandens skada – och intresset att få skadeståndsfrågor prövade – heller vara särskilt stor. Käranden kan dock ha ett något starkare intresse av att utverka ett förbud.   

Till det ovan sagda kommer att behörighetsregler som avviker från huvudregeln skall tolkas på så sätt att en normalt välunderrättad svarande rimligtvis kan förutse vid vilka domstolar - utöver domstolarna i hans hemviststat - talan kan väckas mot honom (jfr C-256/00 Besix). Med en alltför liberal tolkning av kravet på anknytningskriterier kan en tillhandahållare av webbsidor annars riskera att stämmas i länder som denne inte rimligen kunnat förutse.

Enligt min uppfattning bör anknytningsbedömningen göras utifrån huruvida svaranden avsett att rikta sin verksamhet till en viss medlemsstat. Exempel på faktorer, utöver de faktorer som angivits i Pammer som kan användas för att bedöma denna fråga är:

 

1. Om svaranden gjort marknadsföringsinsatser i Sverige där man hänvisat till en utländsk webbplats, exempel på sådan marknadsföring är banners på svenska webbsidor som länkar till den utländska webbsidan eller traditionella annonser med angivande av en webbadress till en utländsk webbsida.

 

2. Om svaranden anpassar utförandet av sin webbsida utefter den IP-adress Internetanvändaren som besöker webbsidan använder (geo-IP-lokalisering).

 

3. Om svaranden marknadsför eller försäljer produkter på ett visst lands språk, exempelvis böcker på svenska.

 

4. Om svaranden på sin webbsida anger att tjänsten utnyttjas av användare i ett visst territorium.  

FAKTA

Rättsområde: IT-rätt, Allmän processrätt

Foto CELSO PUPO RODRIGUES

Professor får militäruppdrag

Professor Daniel Stattin vid Uppsala universitet får förordnande som auditör i Försvarsmakten

Ska HD bestämma över klimatpolitiken?

Är det rätt att flytta besluten om klimat- omställningen från riksdagen till rättssalen? Nyblivne juristen Robin Nilsen skriver om hur Auroramålet kan bli avgörande för i vilken mån folkvalda respektive jurister ska vägleda oss genom de avvägningar som klimatfrågan innebär.

Foto Vinge

Svensk advokat expert i EU:s patentdomstol

Advokat Håkan Borgenhäll har utsetts till expert i centret för medling och skiljeförfarande i den nyligen inrättade Unified Patent Court.

IMY får ny GD

Regeringen har utsett chefjuristen Eric Leijonram till ny generaldirektör och chef för Integritetsskyddsmyndigheten (IMY). Han tillträder tjänsten den 1 oktober.

Ny generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten

Regeringen har beslutat att utse Rikard Jermsten till ny generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Anställningen gäller från och med den 1 oktober.

Foto Gamma-Man

Amicusyttrande tillåts

Institutet för mänskliga rättigheter skickade i maj in ett så kallat amicus curiae-yttrande till Högsta domstolen för att belysa sambandet mellan mänskliga rättigheter och klimatförändringarna i Auroramålet och domstolen beslutade den 3 juli att tillåta yttrandet.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 4 juli utnämnt 14 nya domare.

Nya delägare till Vinge

Vinge har utnämnt fyra nya delägare och en ny counsel på sitt kontor i Stockholm.

Foto Micheal Erhardsson

Nya lagar i juli

Vid halvårsskiftet den 1 juli trädde en rad nya lagar och förordningar i kraft.

Rättspsykatriska under-sökningar i mordmål

Södertörns tingsrätt har beslutat att rätts-psykiatrisk undersökning ska genomföras av två av de personer som står åtalade för inblandning i mord i Västberga och Tullinge i oktober 2023.

Enkätundersökning

Svara på frågor om nyhetstjänsten

Infotorg Juridiks nyhetstjänst vill gärna höra dina åsikter om vår rapportering av juridiska nyheter och genomför därför en enkätundersökning.

InfoTorg - Juridik - Kommentar 2 kommentarer

STUDENTARTIKEL

Fast etableringsställe vid exklusiva avtal

EU-domstolen har nyligen meddelat ett förhandsavgörande rörande tolkningen av begreppet fast etableringsställe enligt artikel 44 i mervärdesskattedirektivet. Studenten Hemen Yazdanfar undersöker hur pass långtgående slutsatser som kan dras av förhandsavgörandet och vilken betydelse domen har för svensk rätt.

Ny styrelseordförande i Pensionsmyndigheten

Justitierådet Anders Perklev förordnas som ordförande i styrelsen för Pensionsmyndigheten från och med den 1 juli 2024.

Sanktionsavgift mot Avanza

Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) utfärdar en sanktionsavgift på 15 miljoner kronor mot Avanza Bank AB.

Nya domare utsedda

Regeringen har den 20 juni utnämnt sju nya domare, varav bland annat två justitieråd i Högsta domstolen.

Foto Stuart Miles

IMY vill utreda bakgrundskontroller

Integritetsskyddsmyndigheten vill att det tillsätts en utredning med uppdrag att säkerställa en lämplig balans mellan behovet av att utföra bakgrundskontroller och skyddet för den personliga integriteten.

Juridiklärare prisas

Fyra skickliga universitetslärare tilldelas i år Stockholms universitets pedagogiska pris Årets lärare. En av dessa är Christina Ramberg, professor i civilrätt och ämnesföreståndare för allmän förmögenhetsrätt vid Juridiska institutionen.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 5 juni utnämnt sex nya domare.

STUDENTARTIKEL

Avdrag för rådgivning vid aktieavyttring

Det är normalt att rådgivningstjänster förvärvas i samband med överlåtelse av dotterbolags-andelar. I ljuset av att överlåtelse av dessa andelar är momsfri uppkommer frågan om möjligheten att dra av ingående moms för de förvärvade rådgivningstjänsterna. Studenten Hemen Yazdanfar försöker bringa klarhet i vilka förutsättningar som behöver vara uppfyllda för att avdragsrätt ska föreligga.

DOMARBLOGGEN

Svensk domare i Kosovo

Domaren Mats Persson är utsänd till Kosovo som rättslig rådgivare och om sitt arbete där skriver han nu på Södertörns tingsrätts Domarblogg.

Foto GAMMA-MAN

Domstolsverket kom-menterar JO:s kritik

JO riktar kritik mot Domstolsverkets införande av DiBa, verksamhetsstödet för hantering av brottmålsavgöranden i tingsrätt. Även om flertalet av de problemområden som JO lyfter fram numera är åtgärdade tar Domstolsverket till sig av kritiken.

Snabbare lagföring för unga i hela landet

Regeringen har nu beslutat om att utöka ett tidigare uppdrag om försöksverksamhet med ett snabbförfarande i brottmål för lagöverträdare under 18 år. Försöksverksamheten ska fortsätta och byggas ut till samtliga polisregioner i landet.

Vd utsatte kvinna för sexuella trakasserier

Diskrimineringsombudsmannen, DO, begär att ett bolag i Storstockholmsområdet ska betala 100 000 kronor i diskrimineringsersättning till en anställd kvinna som har utsatts för sexuella trakasserier av bolagets vd.

STUDENTARTIKEL

Aktiekapitalets vara eller icke vara

Aktiekapitalets vara eller icke vara i privata aktiebolag har sedan lång tid tillbaka varit uppe för debatt. Med anledning av detta granskar studenten Hemen Yazdanfar kapitalkravet för privata aktiebolag med fokus på borgenärssyftet.

Bank diskriminerade döva personer

Diskrimineringsombudsmannen, DO, anser att det var diskriminering när en bank nekade två personer som är döva att utföra bankärenden.

Nio nya partners

Skattebyrån CauseyWestling har valt in nio nya partners.

Foto Högsta domstolen

Nytt justitieråd föreslås

Rättschefen Katrin Hollunger Wågnert föreslås nu bli nytt justitieråd i Högsta domstolen.

DOMARBLOGGEN

EU-rätten och Sverige

Den 9 juni är det EU-val och i upptakten till detta får EU:s lagar ovanligt stor uppmärk-samhet. Om EU-rätten och hur den blir till handlar Södertörns tingsrätt domarblogg den här veckan.

Ny ordförande i Lindahls

Lindahls har utsett Mårten Steen till ny ordför-ande. Han axlar ansvaret efter Johan Herrström, Managing Partner i Malmö.

Foto Inbj

Kritik mot förslag om prövningstillstånd

Domstolsverkets förslag om utökat prövnings-tillstånd är problematiskt. Det anser Sveriges Advokatsamfund.

Framtida konkursforum

Samtliga tingsrätter och hovrätter ska även fortsättningsvis ska vara behöriga att handlägga konkursfrågor. Det anser Domstolsverket, som nu redovisat sitt regeringsuppdrag.

Foto ANDREY POPOV

31 nya advokater

Sveriges advokatsamfund antog 31 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 16 maj.

Foto David Naylor

Uppsalaforskare prisas

Johanna Chamberlain, docent vid Uppsala universitet, är 2024 års mottagare av Stig Strömholms pris för humanistisk rätts- och samhällsvetenskaplig forskning.

Bättre insatser vid barns grova brottslighet

Riksrevisionens granskning visar att statens insatser vid grov brottslighet bland barn inte är tillräckligt effektiva, och att det behövs en tydligare nationell styrning.

Yttrande lämnas in i Auroramålet

Institutet för mänskliga rättigheter har inkommit med ett så kallat amicus-yttrande till Högsta domstolen i Auroramålet i syfte att klargöra målets betydelse för de mänskliga rättigheterna.

Ny delägare i MAQS

Junli Shu lämnar Setterwalls och ansluter som ny delägare i MAQS Advokatbyrå.

Åklagare prisas

Åklagaren Lisa dos Santos får Natur & Kulturs debattbokspris för boken "Älskade bror – en rapport från gängvåldets Sverige", som skildrar gängkriminaliteten ur en åklagares perspektiv.

DOMARBLOGGEN

Om skyddet för den allmänna rösträtten

Inför det kommande EU-valet, skriver tings-notarien Jonas Ene om de straffbestämmelser som ska skydda den allmänna rösträtten.

Ny vice ordförande i Försäkringskassan

Regeringen har beslutat att förordna den före detta lagmannen Anita Linder som vice ordförande i Försäkringskassan.

Foto Jiri Hera

Åklagarnas arbete med brottsvinster

Ett av Åklagarmyndig-hetens viktigaste och prioriterade uppdrag är att begränsa vinster av brott och brottslig verksamhet.

Foto STELLASALANDER

Professor i civilrätt blir ny universitetsrektor

Regeringen har beslutat att anställa Mia Rönnmar som rektor vid Malmö universitet.

Får granska söktjänster

I ett nytt rättsligt ställningstagande gör IMY bedömningen att myndigheten är behörig att inleda tillsyn mot söktjänster med utgivnings-bevis med anledning av klagomål från enskilda.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt