Bli kund Annonsera
fredag 18 oktober 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 28 september 2023,

Nytt förslag om utvidgade expertskatteregler

I regeringens budgetproposition för 2024 föreslås det att utvidga expertskattereglerna till att gälla under högst sju år räknat från den dag vistelsen i Sverige påbörjades istället för att som hittills gälla under högst fem år. Om detta skriver Tomas Hecht och Angelica Ståhlbröst, Wistrand Advokatbyrå, i en ny praktikerartikel.
Tomas Hecht
Angelica Ståhlbröst

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Den så kallade ”expertskatten” innebär att utländska experter, forskare eller andra nyckelpersoner som flyttar till Sverige för att arbeta ges en skattelättnad om 25 procent på arbetsinkomster under förutsättning att de uppfyller vissa kvalifikationer.

De arbetstagare som omfattas är sådana som arbetar inom områden där Sverige har ett starkt intresse av att kunna konkurrera om internationell arbetskraft.

Stärka konkurrenskraften

Reglerna syftar bland annat till att stärka Sveriges internationella konkurrenskraft, öka incitamentet för utländska företag att nyetablera i Sverige samt att öka konkurrenskraften inom svensk forskning.

Bedömningen av huruvida en arbetstagare kvalificerar för skattelättnaden görs utifrån antingen kompetensregeln eller beloppsregeln.

Enligt kompetensregeln är en arbetstagare kvalificerad om denne utför arbete med sådan inriktning eller på sådan kompetensnivå att det innebär betydande svårigheter att rekrytera inom landet, utför kvalificerade forsknings- eller utvecklingsuppgifter med sådan inriktning eller på sådan kompetensnivå att det innebär betydande svårigheter att rekrytera inom landet eller företagsledande uppgifter eller andra uppgifter som medför en nyckelposition i ett företag.

Ingen prövning av kvalifikationer

Enligt beloppsregeln anses en arbetstagare som har en ersättning per månad som överstiger två gånger prisbasbeloppet (dvs 105 000 kronor under år 2023) vara kvalificerad för skattelättnaden utan att det görs någon prövning av arbetstagarens kvalifikationer.

Vidare krävs att arbetsgivaren hör hemma i Sverige eller är ett utländskt företag med fast driftställe här, att arbetstagaren inte är svensk medborgare samt att denne inte varit bosatt eller stadigvarande vistats i Sverige någon gång under de fem kalenderår som föregått det kalenderår då arbetet påbörjas.

Skattelättnad i fem år

Enligt nuvarande lagstiftning kan en arbetstagare beviljas skattelättnad under högst fem år. Dessutom måste arbetstagarens vistelse i Sverige vara avsedd att vara högst fem år.

De svenska expertskattereglerna skiljer sig i vissa avseenden åt från motsvarande regler i andra europeiska länder – bland annat är tidsgränsen i Belgien fem år med möjlig förlängning om tre år och i Danmark är tidsgränsen sju år.

Svårare rekrytera

En sådan skillnad bedöms medföra en risk för att svensketablerade företag har sämre förutsättningar att rekrytera nyckelpersoner från utlandet i jämförelse med företag i viktiga konkurrentländer.

I syfte att stärka de svenska reglernas konkurrenskraft föreslås därför tidsgränsen för skattelättnaden att utvidgas från fem till sju år. Följaktligen föreslås även kravet om att vistelsen i Sverige ska vara avsedd att vara högst fem år till högst sju år.

Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2024 och tillämpas första gången för vistelser i Sverige som påbörjas efter den 31 mars 2023.

Kan komma fler lagändringar

Möjligen kan vi vänta oss fler ändringar av expertskattereglerna. Den 8 juni 2023 tillsatte regeringen en utredning där det bland annat ska analyseras om den procentuella andelen av ersättningen som är skattefri bör höjas, om kompentensregeln bör utformas på ett annat sätt alternativt slopas samt om lönenivån enligt beloppsregeln bör sänkas och differentieras mellan olika yrkeskategorier.

45 nya advokater

Styrelsen för Sveriges Advokatsamfund antog 45 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 10 oktober.

Foto stocksnapper

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 17 oktober utnämnt två chefsrådmän och två rådmän.

Öppet hus hos domstolarna i Falun

Den 19 oktober håller domstolarna i Falun öppet hus för allmänheten. Även andra aktörer i rättskedjan, såsom Polisen, Åklagarmyndig-heten och Kriminalvården deltar i programmet.

Välbesökt mässa för blivande jurister

Juridiska Föreningen vid Stockholms Universitet har hållit i den 43:e upplagan av Juristdagarna, Nordens största arbetsmarknadsmässa för blivande jurister.

Minskad utsatthet för sexualbrott

Andelen som uppger att de utsatts för sexual-brott har minskat medan utsatthet för försälj-ningsbedrägeri har ökat. Det visar Brå:s senaste "Nationella trygghetsundersökning".

Narkotikaplats på Darknet stängd

Internationellt rättsligt samarbete med Finland har bidragit till att stänga en webbplats på Darknet som använts för omfattande narkotikaförsäljning.

Foto TOMAS PICH

Öppet hus på Malmö tingsrätt

Lördagen den 19 oktober håller Malmö tingsrätt öppet hus för allmänheten. Det arrangeras rättegångsspel och aktiviteter under dagen.

Förändrad skolmat inte diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har beslutat att inte inleda tillsyn till följd av de anmälningar som har inkommit med anledning av att individer nekats skolmat i form av annat kött än fläsk.

Åtalas för mordför-beredelser i Danmark

En 16-årig pojke åtalas för förberedelse till mord och stämpling till mord och en annan 16-åring för medhjälp till förberedelse till mord. Samtidigt väcks bevistalan mot en 14-årig flicka för med-hjälp till samma brott samt förberedelse till mord.

DLA Piper nyanställer

DLA Piper har anställt Alicia Ehn, Kim Bergman och Emma Brolund vid sitt kontor i Stockholm.

Foto Igor Stevanovic

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 10 oktober utnämnt sex nya domare.

Roschier får ny MP

Johan Sidklev blir ny Managing Partner på Roschier.

DOMARBLOGGEN

Spännande arbete på förvaltningsrätten

I veckans inlägg på Södertörns tingsrätts Domarblogg berättar Olle Persson om hur det är att arbeta som föredragande jurist på Förvaltningsrätten i Stockholm.

Foto Europeiska unionens domstol

Ny svensk EU-domare

Fredrik Schalin tar nu över som svensk domare i EU-domstolens högsta instans.

Ekobrottsmyndigheten får ny generaldirektör

Den 1 oktober tillträdde Rikard Jermsten som ny generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten.

DOMARBLOGGEN

Om utvisning efter brott

I det det senaste inlägget på Domarbloggen berättas om vilka överväganden som domstolen måste göra innan ett beslut fattas om utvisning på grund av brott enligt de nya skärpta reglerna.

DLA Piper nyanställer

Kristina Dunbring ansluter som Managing Associate till advokatbyrån DLA Piper i Stockholm.

Ny generaldirektör för Integritetsskyddsmyndigheten

Eric Leijonram har tillträtt som generaldirektör och chef för Integritetsskyddsmyndigheten. Han kommer närmast från en tjänst som chefsjurist på Finansinspektionen.

Digitalt förordnande- system införs

Nacka tingsrätt inför ett digitalt förordnande-system för offentliga biträden i mål och ärenden.

Jurist ny GD för Jämställdhetsmyndigheten

Regeringen har beslutat att anställa juristen Lise Tamm som ny generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.

Två nya justitieråd

Regeringen har den 26 september utnämnt Mikael Westberg och Mathias Säfsten att vara justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.

DOMARBLOGGEN

Nya förverkanderegler

En rad nya ändringar rörande reglerna för förverkande träder snart i kraft och om dessa handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ANDREY POPOV

Åtgärder behövs för nya advokatbyråer

Advokatsamfundet har nu presenterat sin granskning av ”unga advokatbyråer”, enligt vilken det behövs åtgärder för att stärka regel-efterlevnaden hos nyblivna advokaters byråer.

Förundersökning mot politiker läggs ned

Förundersökningen mot riksdagsledamoten Richard Jomshof avseende hets mot folkgrupp läggs nu ned.

Grovt dataintrång

Irans säkerhetstjänst har genomfört en special-operation mot mål i Sverige. Genom ett grovt dataintrång tog hackare över en svensk sms-tjänst och skickade 15 000 meddelanden med uppmaningar om hämnd mot koranbrännare.

Foto Piotr Adamowicz

Unikt åtal för brott mot mänskligheten

En 52-årig kvinna åtalas för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse i Syrien. Det är första gången som åtal för brott mot mänskligheten väcks i Sverige.

Foto Nagy-bagoly Arpad

Utökad budget för upphandlingstillsyn

Konkurrensverket får ökade resurser för en förstärkt upphandlingstillsyn. Det framgår av budgetpropositionen för 2025.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt