Bli kund Annonsera
torsdag 18 augusti 2022
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 7 juli 2022,

Hudiksvalls tingsrätt blir Hälsinglands tingsrätt

Regeringen har beslutat att Hudiksvalls tingsrätt ska byta namn till Hälsinglands tingsrätt. Namnbytet träder i kraft den 1 november, i nära anslutning till att tingsrätten flyttar in i nya lokaler vid Lillfjärden i Hudiksvall.

VERKTYG

»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Tingsrätten fick, skriver Domstolsverket i ett pressmeddelande, sitt nuvarande namn vid tingsrättsreformen 1971. Tingsrättens domkrets omfattade då endast Hudiksvalls och Nordanstigs kommuner (tidigare med namnet Norra Hälsinglands domsagas tingslag). Övriga kommuner i Hälsingland ingick i Bollnäs tingsrätt (Bollnäs, Ovanåkers och Söderhamns kommuner) respektive Ljusdals tingsrätt (Ljusdals kommun).

I början på 2000-talet slogs i omgångar de tre tingsrätterna i Hälsingland samman och kvar blev Hudiksvalls tingsrätt.

Under många år var Hälsingland alltså indelat i flera domkretsar. Man får gå tillbaka till 1770 för att hitta ursprunget till denna uppdelning. I tiden dessförinnan utgjorde nämligen hela landskapet en domkrets – Hälsinglands domsaga. Efter drygt 250 år återuppstår nu alltså Hälsinglands tingsrätt.

Anledningen till namnbytet är bland annat att förtydliga att tingsrättens domkrets inte endast omfattar Hudiksvalls kommun utan även övriga kommuner i Hälsingland. Dessutom ligger namnändringen i linje med en av hävd tillämpad namnpraxis; en praxis som återupptagits under senare års sammanslagningar av domstolar.

- Det känns naturligt att byta namn nu när vi så småningom byter lokaler eftersom namnfrågan inte kom upp när den sista sammanslagningen av domstolar i Hälsingland genomfördes 2005, säger Christian von Szalay, lagman och domstolschef vid Hudiksvalls tingsrätt i pressmeddelandet.

3 TIDIGARE KOMMENTARER
Carl von Schantven
8 juli 2022 16:19

Bra initiativ!

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Erica Olivius
19 juli 2022 09:04

Mycket bra namnändring. Synd att tingshusets moderna arkitektur, s k rymdarkitektur, avviker så mycket från övrig äldre bebyggelse.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Truls
16 augusti 2022 14:54

Åhh, där på Hudiks TR fann jag min första kärlek.

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Foto Dreamstime

Nya regler om utvisning på grund av brott

Den 1 augusti skärps reglerna om utvisning på grund av brott.

Visselblåsning till IMY

Nu går det att visselblåsa till Integritetsskyddsmyndigheten om man har information om att den man arbetar för, har arbetat för, eller söker arbete hos inte följer dataskyddsreglerna.

Foto Ekobrottsmyndigheten

Ny över-direktör på Skatteverket

Juristen Fredrik Holmberg har utnämnts till överdirektör på Skatteverket.

Foto Syda Productions

Sverige intervenerar i EU-mål om Superligan

Sveriges regering deltar vid muntlig förhandling vid EU-domstolen i ett mål avseende en begäran om förhandsavgörande från en spansk domstol.

Utredning om offentliga biträden i migrationsmål

I syfte att stärka rättssäkerheten i migrationsprocessen ges en utredare i uppdrag att ta ställning till vissa frågor rörande kraven på offentiga biträden.

Hudiksvalls tingsrätt byter namn

Regeringen har beslutat att Hudiksvalls tingsrätt ska byta namn till Hälsinglands tingsrätt. Namnbytet träder i kraft den 1 november, i nära anslutning till att tingsrätten flyttar in i nya lokaler.

InfoTorg - Juridik - Kommentar 3 kommentarer

Foto © tomloel

Nya domare

Regeringen har utnämnt 28 domare.

Nya delägare i Vinge

Vinge har utsett två nya delägare och sex nya counsels.

Ny prefekt på Juridiska institutionen i Uppsala

Den 1 juli 2022 tillträdde Vladimir Bastidas, docent i europarätt, som ny prefekt för Juridiska institutionen vid Uppsala universitet. Han efterträder professorn i civilrätt, Bengt Domeij, som innehaft tjänsten i tre år.

Ny delägare i Baker McKenzie

Advokaten Stefan Balazs inträder som delägare i Baker McKenzie.

Nya lagar och förordningar inför halvårsskiftet

Regeringskansliet publicerar en skrift om ett antal av de nya lagar och förordningar som träder i kraft vid halvårsskiftet 2022.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt