Bli kund Annonsera
söndag 22 maj 2022
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 19 januari 2022,

Första domen i snabbspårsmål

Malmö tingsrätt deltar i försöksverksamheten med en snabbare lagföring och har nu hållit den första huvudförhandlingen inom snabbspåret och avkunnat dom.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Snabbare lagföring är, skriver tingsrätten i ett pressmeddelande, en försöksverksamhet där flera myndigheter och domstolar arbetar för att minska tiden från ett polisingripande till dom eller beslut. Försöksverksamheten har haft goda resultat i andra städer och nu har alltså även Malmö anslutit sig till den.

- I korthet går det ut på att myndigheterna och domstolarna genom samverkan och effektivare arbetssätt väsentligt kortar tiderna som ett ärende väntar på åtgärd. Polisen kan färdigställa utredningen redan vid ingripandet eller kort därefter. Åklagarkammaren och tingsrätten har i sin tur beredskap för att snabbt hantera misstankarna, förklarar Joakim Svensson, domare vid Malmö tingsrätt i pressmeddelandet.

Målet som avgjordes i dag gällde en butiksstöld av varor värda drygt 90 kronor. Tingsrätten dömde mot den tilltalades förnekande för ringa stöld och bestämde straffet till 30 dagsböter om 110 kronor.

- Polisingripandet gjordes den 4 januari och dom avkunnades i dag den 19 januari. Den tilltalade fick veta den beräknade dagen för huvudförhandling redan vid ingripandet. Det är ett betydligt snabbare och, för alla inblandade, bättre förfarande än vanligt, säger Joakim Svensson.

Hittills är försöksverksamheten främst inriktad på mindre allvarlig men vanligt förekommande brottslighet. Tingsrätten har förutom stöldbrottslighet fått in åtal om bland annat olovlig körning, ringa narkotikabrott, rattfylleri och brott mot knivförbudslagen. Med tiden förväntas fler brottstyper kunna hanteras inom förfarandet

38 nya advokater

Advokatsamfundet har antagit 38 ledamöter och 18 ledamöter har lämnat samfundet.

Foto Igor Stevanovic

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 19 maj utnämnt en hovrättslagman, två lagmän och två chefsrådmän.

IMY publicerar vägledning för politiska aktörer

Integritetsskyddsmyndigheten har tagit fram en vägledning för politiska aktörer som beskriver hur dessa bör följa och tillämpa dataskyddsförordningen i samband med valkampanjer.

Advokatvännernas uppsatsstipendium i kommersiell rätt

För tolfte året har Stockholm Centre for Commercial Law delat ut Advokatvännernas uppsatsstipendium i kommersiell rätt. Priset går till Christophr Spreigl med uppsatsen ”Naturagäldenärens avhjälpanderätt”.

Nya riktlinjer om sanktionsavgifter och ansiktsigenkänning

Europeiska dataskyddsstyrelsen har antagit två nya riktlinjer om beräkning av sanktionsavgifter och brottsbekämpande myndigheters användning av ansiktsigenkänning.

IMY granskar Klarna

Integritetsskyddsmyndigheten har tagit emot ett antal klagomål från bland annat Tyskland och Finland mot Klarnas Checkout-tjänst och har nu därför inlett en tillsyn av bolaget.

Magnusson rekryterar

Advokat Ulf Djurberg lämnar Setterwalls och ansluter till Magnusson.

Foto Lars Lydig

Hovrätten firar 200 år

Den 14 maj är det öppet hus hos Hovrätten över Skåne och Blekinge med rättegångsspel, föreläsningar och en historisk utställning.

Ny delägare på Lindskog Malmström

Advokaten Erik Öhrskog har inträtt som ny delägare på Lindskog Malmström Advokatbyrå.

Carl Svernlöv adjungerad professor

Advokaten Carl Svernlöv har adjungerats som professor i associationsrätt vid Stockholms Universitet.

Foto © tomloel

Åklagare populärast bland studenter

Nyligen presenterades en stor undersökning över vilka landets studenter anser är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare.

Söktjänst för domar granskas

Integritetsskyddsmyndigheten ska undersöka om ett företag som gör det möjligt att söka efter känsliga personuppgifter i förvaltningsdomar måste följa reglerna i dataskyddsförordningen, trots att bolaget har utgivningsbevis.

Ny styrelseordförande för Arbetsgivarverket

Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén föreslås som ordförande i Arbetsgivarverkets styrelse.

IMY granskar larmbolag

Integritetsskyddsmyndigheten inleder en tillsyn av larmbolaget Verisure för att utreda uppgifter om att anställda har delat bildmaterial mellan sig utan att det varit befogat.

Minskade balanser hos förvaltningsdomstolar

Antalet inkomna och avgjorda mål, exklusive migrationsmål, har minskat det första kvartalet 2022. Nedgången har främst skett vid förvaltningsdomstolarna.

Eversheds Sutherland får ny delägare

Stockholmskontoret och processavdelningen rekryterar advokaten Oskar Gentele som delägare.

Ny chefsjurist på Stim

Stim har utsett Lina Heyman till ny chefsjurist och hon kommer även att ingå i Stims ledningsgrupp.

MAQS får ny legal director

Anna Björk Larson ansluter till MAQS kapitalmarknadsteam som legal director.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt