Bli kund Annonsera
söndag 9 maj 2021
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 7 oktober 2020,

Pakistansk advokat får juristpris

Den pakistanska advokaten och medborgarrättsaktivisten Hina Jilani tilldelas Stockholm Human Rights Award 2020.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Stockholm Human Rights Award delas ut varje år av Sveriges advokatsamfund, International Bar Association (IBA) och International Legal Assistance Consortium (ILAC) till en person eller organisation som har arbetat för att främja internationell rättvisa och att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna.

– För att nå fram till nya platser kan man inte följa upptrampade stigar, men att avvika från stigen är sällan enkelt – det kräver stor uthållighet och mod. Hina Jilani grundade den första advokatbyrån med bara kvinnor i Pakistan och startade Pakistans första rättshjälpscentrum. Hon är en äkta pionjär, och hennes kamp mot systematiska orättvisor, där hon har stått upp för mänskliga rättigheter för de mest utsatta i samhället är av yttersta vikt och en inspirationskälla för oss alla som tror på demokrati, på rättsstaten och på lika möjligheter för alla världens medborgare, säger Sveriges advokatsamfunds generalsekreterare Mia Edwall Insulander i en kommentar.

Hina Jilani växte upp i Pakistan. Hennes far, som var politiker och kritiker till landets militärdiktatur, satt i fängelse under en stor del av Hina Jilanis barndom. Hon grundade år 1980 den första advokatfirman i Pakistan med enbart kvinnor för att tillhandahålla rättslig hjälp till kvinnor. Hennes verksamhet utvidgades till att omfatta undervisning om juridiska frågor, forskning och skydd mot utnyttjande. År 1980 grundade Hina Jilani också Women’s Action Forum, en kampanjgrupp som förespråkade kvinnors rättigheter och utmanade de diskriminerande lagar som hon hade växt upp med.

År 2000 var hon den första som utsågs till Förenta nationernas generalsekreterares särskilda representant för människorättsförsvarares situation och år 2013 blev hon medlem av The Elders, en grupp av oberoende ledare från hela världen som grundades av Nelson Mandela. Jilani är för närvarande ordförande för Världsorganisationen mot tortyr och en av ordförandena i World Refugee and Migration Council, Världsrådet för flyktingar och migration,

Hina Jilani tar emot 2020 års Stockholm Human Rights Award vid en ceremoni på Sveriges advokatsamfunds kansli, Laboratoriegatan 4 i Stockholm, måndag den 30 november.

1 TIDIGARE KOMMENTAR
Irfan Ul Haq
22 oktober 2020 20:27

Jag tycker att advokatsamfunds val av Hina Jilani är utmärkt på många sätt. För det första Hina liksom Malala har gjort sig känd för att kämpa främst kvinnors rättigheter i ett mansdominerat samhälle. För det andra att hon utbildar kvinnor att står upp för sina rättigheter. För det tredje hennes advokatbyrå och organisationen förespråkar mänskliga särskilt kvinnors rättigheter och upplyser deras utsatthet i samhället. Hennes organisation och byrå har företrätt flertal klienter i högsta domstolen och har skapat många prejudikat inom kvinnorättigheter. Jag gratulerar henne för Sveriges advokatsamfunds rättvis nominering för priset!

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll

Ny domarutnämning

Regeringen har den 6 maj utnämnt en rådman.

Så byggs framtidens domstolar

En ny arkitekturpolicy har tagits fram för Sveriges Domstolar. Den ska ligga till grund för arbetet med att skapa och bevara god arkitektur vid förhyrningar, investeringar och i förvaltning.

Foyen flyttar in i NK-huset

Foyen flyttar till ett nytt kontor med större ytor högst upp i NK-huset i Stockholm, med utsikt över Kungsträdgården.

Linklaters får ny MP

Linklaters utser Niclas Widjeskog till ny managing partner för den nordiska verksamheten med start den 1 maj 2021.

Ny styrelse i SACG

Svenska Föreningen mot Piratkopiering utsåg nyligen en ny styrelse bestående av tolv jurister.

Ny delägare i Bird & Bird

Olof Wetterling lämnar MAQS och blir ny delägare i Bird & Bird.

38 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 38 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 16 april.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 22 april utnämnt en hovrättslagman och tre chefsrådmän.

Foto Wavebreakmedia

Elva nya domare

Regeringen har 15 april utnämnt elva nya domare.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 8 april utnämnt fem rådmän och två tekniska råd.

Höjt anslag till domstolar

Regeringen har beslutat att höja anslaget till Sveriges Domstolar med 50 miljoner kronor.

Ny delägare i Baker McKenzie

Sibel Yilmaz tillträder som ny delägare på Baker McKenzie den 3 maj.

Pandemins påverkan på rättsväsendet

Brottsförebyggande rådet har idag publicerat en rapport där man undersökt hur rättsväsendets arbete med att utreda och klara upp anmälda brott har påverkats av den pågående pandemin.

Foto Igor Stevanovic

Ökat förtroende för domstolarna

När förtroendet för samhällsinstitutioner, medier, politiska partier och företag mäts placerar domstolarna sig på en fjärde plats i kategorin samhällsinstitutioner.

Nygamla medarbetare till Astra advokater

Anders Thylin anslöt till Astra Advokater vid årsskiftet och tillsammans med Anders Fernlund förstärks byråns kompetens inom området franchising.

Storbyrå och åklagare populär arbetsplats

På första plats i en stor undersökning bland juriststudenter om den populäraste arbetsplatsen, hamnar i år Mannheimer Swartling och på andra plats Åklagarmyndigheten.

Foto Wavebreakmedia

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 18 mars utnämnt 17 nya domare.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt