Bli kund Annonsera
torsdag 25 februari 2021
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 7 oktober 2020,

Pakistansk advokat får juristpris

Den pakistanska advokaten och medborgarrättsaktivisten Hina Jilani tilldelas Stockholm Human Rights Award 2020.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Stockholm Human Rights Award delas ut varje år av Sveriges advokatsamfund, International Bar Association (IBA) och International Legal Assistance Consortium (ILAC) till en person eller organisation som har arbetat för att främja internationell rättvisa och att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna.

– För att nå fram till nya platser kan man inte följa upptrampade stigar, men att avvika från stigen är sällan enkelt – det kräver stor uthållighet och mod. Hina Jilani grundade den första advokatbyrån med bara kvinnor i Pakistan och startade Pakistans första rättshjälpscentrum. Hon är en äkta pionjär, och hennes kamp mot systematiska orättvisor, där hon har stått upp för mänskliga rättigheter för de mest utsatta i samhället är av yttersta vikt och en inspirationskälla för oss alla som tror på demokrati, på rättsstaten och på lika möjligheter för alla världens medborgare, säger Sveriges advokatsamfunds generalsekreterare Mia Edwall Insulander i en kommentar.

Hina Jilani växte upp i Pakistan. Hennes far, som var politiker och kritiker till landets militärdiktatur, satt i fängelse under en stor del av Hina Jilanis barndom. Hon grundade år 1980 den första advokatfirman i Pakistan med enbart kvinnor för att tillhandahålla rättslig hjälp till kvinnor. Hennes verksamhet utvidgades till att omfatta undervisning om juridiska frågor, forskning och skydd mot utnyttjande. År 1980 grundade Hina Jilani också Women’s Action Forum, en kampanjgrupp som förespråkade kvinnors rättigheter och utmanade de diskriminerande lagar som hon hade växt upp med.

År 2000 var hon den första som utsågs till Förenta nationernas generalsekreterares särskilda representant för människorättsförsvarares situation och år 2013 blev hon medlem av The Elders, en grupp av oberoende ledare från hela världen som grundades av Nelson Mandela. Jilani är för närvarande ordförande för Världsorganisationen mot tortyr och en av ordförandena i World Refugee and Migration Council, Världsrådet för flyktingar och migration,

Hina Jilani tar emot 2020 års Stockholm Human Rights Award vid en ceremoni på Sveriges advokatsamfunds kansli, Laboratoriegatan 4 i Stockholm, måndag den 30 november.

1 TIDIGARE KOMMENTAR
Irfan Ul Haq
22 oktober 2020 20:27

Jag tycker att advokatsamfunds val av Hina Jilani är utmärkt på många sätt. För det första Hina liksom Malala har gjort sig känd för att kämpa främst kvinnors rättigheter i ett mansdominerat samhälle. För det andra att hon utbildar kvinnor att står upp för sina rättigheter. För det tredje hennes advokatbyrå och organisationen förespråkar mänskliga särskilt kvinnors rättigheter och upplyser deras utsatthet i samhället. Hennes organisation och byrå har företrätt flertal klienter i högsta domstolen och har skapat många prejudikat inom kvinnorättigheter. Jag gratulerar henne för Sveriges advokatsamfunds rättvis nominering för priset!

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll

Domstolarna fick en halv miljon nya mål

Under 2020 strömmade det in nästan en halv miljon nya mål till landets domstolar. Det är fler än någonsin och en ökning med 27 procent på fem år.

150 miljoner i sanktionsavgifter

Under förra året beslutade Integritetsskydds- myndigheten om sanktionsavgifter på 150 miljoner kronor, framför allt riktade mot verksamheter som inte har följt GDPR.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 18 februari utnämnt fem nya domare.

Tio åklagarrevisorer ska bli arton

Under våren ska Åklagarmyndigheten anställa åtta stycken åklagarrevisorer, vilket uppges vara ett led i satsningen att komma åt pengar från kriminella personer.

Foto Högsta domstolen

HD:s verksamhet 2020

Högsta domstolen har presenterat sin verksamhetsberättelse för 2020. Den innehåller bland annat redogörelser för viktigare vägledande avgöranden, statistik och ett urval av andra händelser under året

Första steg mot ny domstol i Malmö

Nyligen lades den första byggstenen till den nya domstolsbyggnaden i Malmö.

Nya domare

Regeringen har den 11 februari utnämnt två hovrättsråd och en rådman.

DLA Piper utnämner ny ordförande

Efter fyra år som ordförande lämnar Hans Christian Brodtkorb i Norge över rollen som nordisk styrelseordförande i DLA Piper till Anders Malmström i Sverige.

Foto Uppsala universitet

Ny professor i Uppsala

Juridiska institutionen vid Uppsala Universitet har fått en ny juridikprofessor.

Konkurrensverket får utökade befogenheter

Riksdagen har beslutat att stärka Konkurrensverkets befogenheter på konkurrensområdet.

54 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 54 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 22 januari.

Två nya domarutnämningar

Regeringen har den 21 januari utnämnt Johan Sanner att vara lagman i Uddevalla tingsrätt och Marie Gerrevall att vara chefsrådman i Vänersborgs tingsrätt.

Två nya professorer i Stockholm

Den 14 januari 2021 befordrades Eleonora Rosati till professor i immaterialrätt och Karin Åhman till professor i statsrätt vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt