Bli kund Annonsera
onsdag 3 juni 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 14 februari 2020,

Kommitté ska se över domstolarnas oberoende

Regeringen har beslutat att tillsätta en parlamentarisk kommitté som bland annat ska se över formerna för ändring av grundlag och utreda åtgärder för att stärka domstolarnas och domarnas oberoende.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Regeringen har den 13 februari beslutat att tillsätta en parlamentarisk kommitté med representanter från samtliga riksdagspartier, uppger Domstolsverket i ett pressmeddelande.

Kommittén ska bland annat utreda om det behövs åtgärder för att ytterligare stärka domstolarnas och domarnas oberoende och kommitténs arbete kommer att ledas av Högsta domstolens ordförande Anders Eka.

Kommittén ska även se över formerna för ändring av grundlag. I denna del av uppdraget, liksom i frågan om domstolars och domares oberoende, ska betänkande lämnas senast i början av 2023.

Som en tredje uppgift ska kommittén presentera förslag till en grundlagsändring i syfte att kriminalisera deltagande i terrororganisationer. Betänkandet ska lämnas senast våren 2021.

- Uppdraget rör flera centrala och viktiga frågor. Det är förstås välkommet att frågorna om domstolarnas oberoende ingår i uppdraget, säger Anders i Eka i pressmeddelandet.

Utredningen välkomnas också av Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren.

- Det är en viktig utredning och Domstolsverket ser fram emot den såväl ur perspektivet att värna domstolarnas oberoende som ur ett verksamhetsperspektiv för Sveriges Domstolar, säger han i pressmeddelandet.

Från Roschier till Hannes Snellman

Ola Åhman, som är specialiaserad på börsjuridik, har anslutit sig till Hannes Snellman som delägare i aktiemarknadsgruppen.

Var tionde incident är ett it-angrepp

Datainspektionen publicerar en rapport som analyserar de personuppgiftsincidenter som orsakas av olika former av it-angrepp.

Carler ändrar verksamhetsmodell

På advokatfirman Carler har de yngre delägarna har tagit över stafettpinnen och driver verksamheten vidare, i en lite förändrad tappning och som ett true partnership.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 14 maj utnämnt åtta nya domare, varav tre lagmän.

Foto Andrey Popov

Digitala förhandlingar fortsätter öka

Förra veckan genomfördes drygt 3.000 videokonferenssamtal från förhandlingssalar runt om i landet, vilket är en fördubbling jämfört med förra året.

Foto Dan Burch

Kamera- bevakning i hyreshus granskas

Datainspektionen ska undersöka hur ett kommunalt bostadsbolag i Uppsala gjort den rättsliga bedömning som krävs för att få kamerabevaka i trapphus.

Fel publicera känsliga personuppgifter

Datainspektionens granskning visar att Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län gjort fel vid publicering av känsliga personuppgifter på regionens webbplats om en patient som är intagen på rättspsykiatrisk klinik.

Jurist blir generaldirektör

Professor Per Bergling har utsetts till generaldirektör och chef för Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt