Bli kund Annonsera
torsdag 4 juni 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 15 april 2020,

Datainspektionen granskar felskickade mejl hos Polisen

Polisen har anmält personuppgiftsincidenter till Datainspektionen som rör mejl som oavsiktligt hamnat hos fel mottagare. Datainspektionen ska nu granska Polisens rutiner för utskick av mejl.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

I brottsdatalagen finns en skyldighet för brottsbekämpande myndigheter att rapportera incidenter som rör personuppgifter till Datainspektionen. Av ett pressmeddelande från Datainspektionen framgår att Polismyndigheten har anmält personuppgiftsincidenter som rör mejl som oavsiktligt hamnat hos fel mottagare.

- Mejl som skickas till och från Polisen kan innehålla extra skyddsvärda personuppgifter. Därför inleder vi nu en tillsyn för att granska Polisens rutiner för utskick av e-post före och efter incidenterna. Vi ska  även undersöka vilka organisatoriska och tekniska säkerhetsåtgärder som  Polisen vidtagit för att minimera riskerna för felaktiga utskick, säger Paulo Zavala som är jurist på Datainspektionen och leder granskningen, i en kommentar i pressmeddelandet.

Inledningsvis ställs ett antal skriftliga frågor som Polisen ska besvara. Beroende på svaren kan det även bli aktuellt med fördjupade frågor till Polisen eller granskningar av andra myndigheter som varit i mejlkontakt med Polisen.

Från Roschier till Hannes Snellman

Ola Åhman, som är specialiaserad på börsjuridik, har anslutit sig till Hannes Snellman som delägare i aktiemarknadsgruppen.

Var tionde incident är ett it-angrepp

Datainspektionen publicerar en rapport som analyserar de personuppgiftsincidenter som orsakas av olika former av it-angrepp.

Carler ändrar verksamhetsmodell

På advokatfirman Carler har de yngre delägarna har tagit över stafettpinnen och driver verksamheten vidare, i en lite förändrad tappning och som ett true partnership.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 14 maj utnämnt åtta nya domare, varav tre lagmän.

Foto Andrey Popov

Digitala förhandlingar fortsätter öka

Förra veckan genomfördes drygt 3.000 videokonferenssamtal från förhandlingssalar runt om i landet, vilket är en fördubbling jämfört med förra året.

Foto Dan Burch

Kamera- bevakning i hyreshus granskas

Datainspektionen ska undersöka hur ett kommunalt bostadsbolag i Uppsala gjort den rättsliga bedömning som krävs för att få kamerabevaka i trapphus.

Fel publicera känsliga personuppgifter

Datainspektionens granskning visar att Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län gjort fel vid publicering av känsliga personuppgifter på regionens webbplats om en patient som är intagen på rättspsykiatrisk klinik.

Jurist blir generaldirektör

Professor Per Bergling har utsetts till generaldirektör och chef för Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt