Bli kund Annonsera
fredag 5 juni 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 2 april 2020,

Antalet inställda förhandlingar ökar

Med anledning av den pågående pandemin ställs många domstolsförhandlingar in och Domstolsverket kommer varje vecka att publicera statistik över antalet inställda förhandlingar.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Domstolsverket uppger i ett pressmeddelande en viss ökning av antalet inställda förhandlingar märktes redan i början av mars hos samtliga domstolsslag exklusive hyresnämnderna.

Sedan vecka 12 har antalet inställda förhandlingar ökat markant, uppger Domstolsverket, och från att tidigare år ha ställt in cirka 700 förhandlingar per vecka har antalet ökat till cirka 1.300 under den senaste veckan.

I tingsrätterna är andelen inställda förhandlingar omkring 40 procent jämfört med tidigare 20 procent och hovrätterna har närmare fördubblat sin andel som numera är en bit över 30 procent. Även vid förvaltningsrätterna syns en ökning om än inte lika stor.

Brottmålen dominerar och utgjorde den senaste veckan drygt hälften av antalet inställda förhandlingar i tingsrätterna.

Det kan finnas flera orsaker till att en förhandling ställs in, uppger Domstolsverket. Det kan bero på sjukdom hos domstolens personal eller hos parter och vittnen samt på bristande delgivning, att ett mål har avgjorts på handlingarna eller att en förlikning har nåtts.

- I de siffror vi nu presenterar går det inte att se hur många förhandlingar som ställts in på grund av coronapandemin men tendensen är tydlig. En del av de förhandlingar som ställs in nu skulle ha ägt rum den närmsta veckan medan andra var planerade längre fram i vår, säger Charlotte Driving på Domstolsverket i en kommentar i pressmeddelandet.

Generellt sett prioriterar domstolarna i första hand fristmål och mål som av annan anledning är brådskande, uppger Domstolsverket. Det innebär för tingsrätterna till exempel förhandlingar i mål med frihetsberövade, ungdomsmål, samt konkursansökningar. Förvaltningsrätterna prioriterar till exempel mål om tvångsvård, offentlig upphandling, förvar och betalningssäkring.

Foto Vitaliy Pakhnyushchyy

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 4 juni utnämnt två rådmän och två tekniska råd.

Från Roschier till Hannes Snellman

Ola Åhman, som är specialiaserad på börsjuridik, har anslutit sig till Hannes Snellman som delägare i aktiemarknadsgruppen.

Var tionde incident är ett it-angrepp

Datainspektionen publicerar en rapport som analyserar de personuppgiftsincidenter som orsakas av olika former av it-angrepp.

Carler ändrar verksamhetsmodell

På advokatfirman Carler har de yngre delägarna har tagit över stafettpinnen och driver verksamheten vidare, i en lite förändrad tappning och som ett true partnership.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 14 maj utnämnt åtta nya domare, varav tre lagmän.

Foto Andrey Popov

Digitala förhandlingar fortsätter öka

Förra veckan genomfördes drygt 3.000 videokonferenssamtal från förhandlingssalar runt om i landet, vilket är en fördubbling jämfört med förra året.

Foto Dan Burch

Kamera- bevakning i hyreshus granskas

Datainspektionen ska undersöka hur ett kommunalt bostadsbolag i Uppsala gjort den rättsliga bedömning som krävs för att få kamerabevaka i trapphus.

Fel publicera känsliga personuppgifter

Datainspektionens granskning visar att Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län gjort fel vid publicering av känsliga personuppgifter på regionens webbplats om en patient som är intagen på rättspsykiatrisk klinik.

Jurist blir generaldirektör

Professor Per Bergling har utsetts till generaldirektör och chef för Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt