Bli kund Annonsera
torsdag 18 augusti 2022
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 29 februari 2012,
Linklaters managing partner Per Nyberg framför utsikten norrut från takterrassen ovanpå byråns kontor på Regeringsgatan i Stockholm. Foto + montage: Martin Lindgren.

Per Nyberg på Linklaters: "ödmjuk inför 2012"

Storbyråns Sverigechef spår att affärsåret 2012 kommer att präglas av osäkerhet, och för en så liten byrå som Linklaters är idag väntar ryckighet för den enskilde medarbetaren.

VERKTYG

»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Linklaters svenska vd Per Nyberg tar emot på kontoret på Regeringsgatan några timmar efter att kronprinsessan Victoria har fått barn. Han har beställt prinsesstårta till personalen, säger han, nyss inkommen från ett privat ärende. Ett annat, ett frisörbesök, väntar efter intervjun.

”Haircuts” är även det som präglar den internationella finansmarknadsdiskussionen, där grekiska skuldnedskrivningar och euroskuldkrisen ligger som en våt filt över den globala finansmarknad som Linklaters är en del av. Helgen före intervjun blev det räddningspaket för Grekland klart som bland annat innebär att privata investerares innehav av grekiska statspapper skrivs ned med över hälften.

Finansiella problem är följaktligen något Per Nyberg antar kommer att prägla den närmaste framtiden:

- Jag tror att 2012 kommer att präglas av osäkerhet med tanke på eurokrisen och tillståndet i den globala ekonomin. Den osäkerheten kommer vi att leva med under ganska lång tid, med lite mindre av M&A än vad vi har sett under i vart fall första halvan av 2011, och mer av transaktioner med företag som har finansiella problem av olika slag. Kanske inte direkt obeståndsrelaterade, och det kan ju vara möjligheter som skapas i den typen av situationer också, säger han.

– Vad gäller finansiering, som jag jobbar med, tror jag att det inte kommer att vara helstopp, men mycket av omförhandlingar, rekonstruktionsarbeten och liknande, fortsätter han.

Per Nyberg ger en kort historik över typen av engagemang för Linklaters del under de senaste åren och hur dessa präglats av det finansiella läget i omvärlden: från hösten 2008, när Lehman gick i konkurs, fram till en bit in på 2010 sysslade Linklaters huvudsakligen med omförhandlingar och rekonstruktioner och företrädde antingen banker eller private equity-företag (”sponsorer”) i förhandlingar om finansieringsvillkor och i många fall även ägande.

– Sedan under 2010 och fram till hösten 2011 var det huvudsakligen fråga om nya affärer och ny finansiering. Och nu ser vi ganska mycket av en mix av både omförhandlingar och rekonstruktioner å den ena sidan och nyfinansieringsuppdrag å den andra. Det är en mix som vi nog kommer att se under hela 2012: nya affärer och sådana som är föranledda av det sämre ekonomiska läget.

Mixen gör att året blir svårt att prognostisera, menar Per Nyberg:

– Exakt vad allt detta innebär i form av beläggning tror jag är väldigt svårt att förutse. Det är lätt för alla att säga att vi tror att det kommer att bli ett väldigt bra år, men jag tror att man ska vara ödmjuk och se vart det tar vägen; det finns ett stort mått av osäkerhet.

Osäkerheten tror han kommer att prägla såväl byrån i stort som arbetslivet för den enskilde medarbetaren:

– Jag tror att vi kommer att se en ryckighet, där man måste vara öppen för att ta initiativ och se nya affärsmöjligheter. Med bara 50 jurister måste man också vara flexibel eftersom beläggningen kan vara olika hög från tid till annan. Volatiliteten är mycket större på de mindre kontoren i firman, medan de i till exempel Paris och London kan hålla en mer konstant nivå eftersom de är större.

Hur hög var er beläggning här på Stockholmskontoret under 2011?
- Den var mycket god fram till ungefär september,och sedan svagare under hösten. Nu är det hyfsat bra igen och vi är optimistiska för de närmaste månaderna. Men det är inte all time high; beläggningen är okej, men vi skulle gärna ha mer att göra.

Linklaters omsättning under det senaste räkenskapsåret, som slutade i april 2011 pga brutet räkenskapsår, uppgick till 212 miljoner kronor, vilket var lägre än föregående år. Vinsten var dock ungefär lika stor, det vill säga marginalerna förbättrades.

– Vi jobbar med vår organisation och försöker undvika onödiga kostnader, det är ett kontinuerligt arbete med att försöka att inte ha för stor kostym, förklarar Per Nyberg den bibehållna höga lönsamheten.

För det innevarande räkenskapsåret, som alltså har drygt två månader kvar, spår Per Nyberg att såväl omsättning som lönsamhet blir ungefär som under det föregående året.

Ambitionen framåt är bland annat att stärka byråns ställning inom private equity. Per Nyberg nämner byråns första ”lateral hire”, rekrytering av en delägare från en annan byrå, som skedde vid årsskiftet genom att Roger Johnson lockades tillbaka från Hannes Snellman, dit han gick i maj 2009 från en befattning som managing associate på Linklaters. Hannes Snellmans chef Fredrik von Baumgarten sade då att Roger Johnson var en av de stora framtida stjärnorna inom sitt gebiet.

Per Nyberg är lika lyrisk idag.

– Med Roger har vi lyckats rekrytera en av Sveriges mest lovande private equity-advokater, så vi tror att det kommer att gå väldigt bra. Han är en mycket duktig advokat med ett driv som få, och han förstår private equity-aktörernas affärsmodell och kan därför företräda dem på ett bra sätt. Sedan är han ganska ung fortfarande, vilket gör att det finns ett driv och en hunger, säger han.

Hur gjorde ni för att locka tillbaka honom? Tröttnade han på Fredrik von Baumgarten?
– Nej, jag vet att de har en alldeles utmärkt relation. Jag uppfattade det mer som att han såg potentialen att utveckla en private equity-verksamhet med Linklaters som plattform som större än på Hannes Snellman. Men ring gärna och kolla med Roger, säger Per Nyberg.

Roger Johnson håller med sin nya chef:

– Det stämmer huvudsakligen. Sedan har jag under hela tiden på Hannes Snellman fortsatt jobba med Linklaters nätverk, säger Roger Johnson på telefon efter intervjun med Per Nyberg. Han nämner Linklaters fler kontor i olika delar av världen som en fördel i de ofta gränsöverskridande stora private equity-affärer han jobbar med.

– Dessutom arbetade vi i stor utsträckning med samma klienter.

Roger Johnson motiverar varför han anser att Linklaters är en bättre plattform för de transaktioner han vill ägna sig åt:

– Om man med private equity menar buyout-affärer underlättar det om man har en internationell capital markets-kapacitet och engelsk finansiering.

Han nämner ett exempel på transaktion han hunnit vara inblandad i sedan återkomsten: brittiska Charterhouses portföljbolag Tunstalls förvärv av 6 AP-fondens STT Condigi.

– Jag har fruktansvärt mycket att göra nu, men det är också väldigt volatilt, säger Roger Johnson om sin beläggning för tillfället. Ena dagen, säger han, är det mycket att göra och nästa dag kan det vara lugnare.

Åter till Per Nyberg, som idag leder en byrå med rötterna i 1800-talsadvokaten Philip Lemans (1837-1905) verksamhet i Göteborg, en byrå som 1990 fusionerades med Advokatfirman Lagerlöf till Lagerlöf Leman, vilken 2001 gick ihop med Linklaters.

Hur märks arvet efter Philip Leman i dagens Linklaters?
– Inte alls, och vi är en helt annan firma än vid fusionen med Lagerlöf & Leman 2001. Idag har vi en medveten strategi för vad vi jobbar med och hur vi arbetar. Vi vet vilka klienter och uppdrag vi vill jobba med: de större och viktigaste aktörerna inom corporates, private equity och våra nordiska banker. Vi springer inte på alla uppdrag som möjligen finns där ute, utan fokuserar på de stora och mest utvecklande uppdragen.

Per Nyberg beskriver de enligt hans uppfattning viktigaste transaktionerna under 2011:

– Om jag tar Stockholmskontorsperspektivet var EQT:s förvärv av Dometic (företag känt bland annat för sina husvagns- och båtkylskåp) en viktig transaktion för oss inom finansiering. Vi företrädde en klubb av nordiska banker, och Gideon Moore var teamledare från London. Detta är en setup som vi har kört i flera transaktioner, med en kombination av en som utan tvekan är en av Londons främsta leveraged finance-advokater, och sedan närvaro här i Sverige.

– Då får vi den bästa expertisen tillsammans med den lokala närvaron: teamet på plats här känner ju bankerna väldigt väl och kan prata svenska, och vi kan gå över till varandra och så där, samtidigt som vi har Londonkompetensen.

Två andra viktiga transaktioner var enligt Per Nyberg vårens bud från Assa Abloy på Cardo, där Linklaters med Fredrik Lindqvist som teamledare biträdde Assa Abloy, och till slut rådgivningen till amerikanska Thermo Fisher när de köpte svenska allergidiagnostikbolaget Phadia.

– Där var Elisabeth Lundgren vår teamledare i en väldigt väl utförd och stor transaktion.

Elisabeth Lundgren företrädde därtill Pang Da i deras bud på Saab Automobile i höstas, före konkursen.

– Det är ju inte aktuellt längre, men där såg vi också exempel på styrkan i vår internationella modell, med advokater från Linklaters från både Shanghai, där budgivaren kom ifrån, och Amsterdam, där Saab Automobiles ägarbolag är baserat.

– Det där är väl de transaktioner som jag skulle vilja lyfta fram, som är av särskild betydelse, sammanfattar Per Nyberg och förklarar vilken strategi som ligger bakom Linklaters val av uppdrag:

– Vi siktar in oss på de mest spännande uppdragen på den här marknaden. Alla de nämnda affärerna passar väl in på Linklaters, och Norden är en spännande marknad för vår firma. Vi har en väldigt fin representation av bra och stora corporates i Sverige, fina banker och stora private equity-sponsorer.

Jag skrev för något år sedan om en arbetsrättslig tvist där Linklaters gjorde en utredning om en chef i Svenska Kyrkan som anklagades för sexuella trakasserier. Passade det in i er globala profil?
– Det där handlade om att vi har förmånen att ha en av Sveriges absolut ledande arbetsrättsadvokater, Anders Nordström. Uppdraget från Svenska Kyrkan är ett bevis för vilket förtroende som finns för Anders, och det tycker jag passar in i en firma som vår, säger Per Nyberg och tillägger att Anders Nordström brukar vara inblandad i arbetsrättsliga aspekter av stora transaktioner.

Per Nyberg tycker att storleken på Linklaters i Stockholm är välanpassad givet verksamhetens omfattning, men tror att det kommer att ske en ”försiktig” ökning till omkring 60 jurister om tre år, från dagens cirka 50.

Några nya delägare är inte aktuellt att välja in i Stockholm.

Men:

– De senaste två åren har vi sett två nya, nämligen Elisabeth Lundgren 2010 och nu senast Roger Johnson. Så det är en ganska bra tilldelning.

År 2011 har enligt Per Nyberg inte inneburit några dramatiska personalförändringar för Linklaters. Han beklagar visserligen den förlust av Charlotte Levin som blev klar i veckan och lovordar henne mångordigt, men säger samtidigt att rörligheten är ganska stor bland byråerna nu för tiden och att man inte bör dra för stora växlar på att jurister rör på sig. Tillsammans med Roger Johnson, nämner Per Nyberg apropå detta, kom två biträdande jurister från Hannes Snellman, Andreas Philipsson (obs, inte bilkungen Gunnar Philipsons sonson och kungakompisen Aje Philipsons son "Coci", som ju stavar med ett "s") och Katja Persson.

– Det är naturligt för de yngre att vilja följa med. Det viktiga vid en lateral hire är att det är delägaren man rekryterar; vi har inte fört några samtal med associates, det är viktigt att dra gränsen där, de får göra sina egna val. Och ofta är det naturligt att de yngre följer med eftersom de jobbar väldigt nära varandra.

Apropå personalövergångar nämnde Mannheimer Swartlings managing partner Jan Dernestam i en intervju med Infotorg Juridik att ett par seniora advokaters avhopp till Roschier för några år sedan inte ledde till kundtapp: klienterna såg byrån som sin leverantör och inte de enskilda advokaterna.

Per Nyberg menar däremot att personalavhopp mycket väl kan leda till kundtapp:

– Det är klart att en advokat som försvinner tar med sig uppdrag, jag skulle inte vilja vara lika kategorisk som Jan där, säger han, men påpekar även att det inte är svart och vitt: en klient kan välja att jobba med flera byråer, både med den firma som en advokat lämnar och den han/hon går till.

Är det svårt för Linklaters att locka och behålla personal? Det pratas en del om att folk lämnar.
– Nej, jag uppfattar att vi har lätt att rekrytera duktiga jurister som vill jobba i en internationell miljö med hög ambitionsnivå. Men man får vara beredd att jobba mycket och verkligen bjuda till, det är inget snack om det, säger Per Nyberg.

Snittarbetstiden bland delägare uppskattar han til 50-60 timmar per vecka, medan det för nyanställda jurister ligger på 40-50 timmar.

– Men det är väldigt svårt att säga, det går mycket upp och ned.

Flera m&a-advokater på andra byråer säger att en tendens är att svenska byråer nu för tiden får tråkiga local consel-uppdrag i de stora transaktionerna, som sköts från London. Håller du med om det?

– Nja, vi är local counsel ibland, men jag skulle inte säga att det är trist och ostimulerande. Det är ju en del av att vara en del av en stor firma. Men det är ingalunda så att det är en stor del av vår verksamhet att agera local counsel, utan huvudsakligen jobbar vi i transaktioner som vi kör här ifrån.

Per Nyberg får avslutningsvis, efter 20 år i affärsjuridikens absoluta mittpunkt och numera chef för en av dess centrala och dessutom största aktörer, måla upp de breda penseldragen och anlägga ett historiskt perspektiv på svensk affärsjuridik.

– Rörligheten bland byråer, både bland associates och delägare, har ökat markant under de 20 år jag har varit verksam. Sedan har byråer blivit mer geografiskt nischade, med exempelvis typiskt svenska byråer som Mannheimer, Vinge och Cederquist eller nordiskt inriktade aktörer som Roschier och Hannes Snellman. Och så finns internationella verksamheter med lokal närvaro som del av en global firma, som vi och White & Case, säger han.

Dagens affärer är enligt Per Nyberg ”utan tvekan och i alla avseenden, både juridiskt, finansiellt och regulatoriskt” mer komplexa än för 20 år sedan, och dessutom mer internationella.

Var tror du att Linklaters Stockholmskontor befinner sig om tio år?
– Storleksmässigt är vi kanske mellan 60 och 70 advokater. De här första tio åren har varit en fantastisk resa för oss, och jag tror att vi under nästkommande tio år ytterligare kommer att befästa vår ställning som den ledande internationella firman i Norden. Vad gäller antalet transaktioner kanske vi har svårt att tävla med en del andra byråer, men vad gäller värde har vi ambitionen att ligga fortsatt högst eller åtminstone väldigt högt.

Tror du att fler internationella byråer är på väg in på den svenska marknaden?
– Det ryktas om det från tid till annan, men sedan händer inget. Men jag förstår hur de större aktörerna tänker eftersom den nordiska marknaden är spännande. Så jag är mer förvånad över att det inte hänt än vad jag skulle bli om det hände.

Per Nyberg-fakta:

  • Ålder: 48
  • Inriktning: Bank & finans
  • Ursprung: Vadstena, pappa socionom, mamma arbetsförmedlare
  • Juristutbildning: Uppsala
  • Arbetslivserfarenhet: på Linklaters sedan november 1991 (fram till 2001 hette byrån Lagerlöf & Leman), managing partner sedan september 2009, mellanspel på G&D under ett knappt år i mitten av 90-talet.
  • Bor: Lidingö, ny sommarstuga på Gotland
1 TIDIGARE KOMMENTAR
Chalster
7 september 2020 10:25

Riktig legend

Anmäl inlägg för olämpligt innehåll
Foto Dreamstime

Nya regler om utvisning på grund av brott

Den 1 augusti skärps reglerna om utvisning på grund av brott.

Visselblåsning till IMY

Nu går det att visselblåsa till Integritetsskyddsmyndigheten om man har information om att den man arbetar för, har arbetat för, eller söker arbete hos inte följer dataskyddsreglerna.

Foto Ekobrottsmyndigheten

Ny över-direktör på Skatteverket

Juristen Fredrik Holmberg har utnämnts till överdirektör på Skatteverket.

Foto Syda Productions

Sverige intervenerar i EU-mål om Superligan

Sveriges regering deltar vid muntlig förhandling vid EU-domstolen i ett mål avseende en begäran om förhandsavgörande från en spansk domstol.

Utredning om offentliga biträden i migrationsmål

I syfte att stärka rättssäkerheten i migrationsprocessen ges en utredare i uppdrag att ta ställning till vissa frågor rörande kraven på offentiga biträden.

Hudiksvalls tingsrätt byter namn

Regeringen har beslutat att Hudiksvalls tingsrätt ska byta namn till Hälsinglands tingsrätt. Namnbytet träder i kraft den 1 november, i nära anslutning till att tingsrätten flyttar in i nya lokaler.

InfoTorg - Juridik - Kommentar 3 kommentarer

Foto © tomloel

Nya domare

Regeringen har utnämnt 28 domare.

Nya delägare i Vinge

Vinge har utsett två nya delägare och sex nya counsels.

Ny prefekt på Juridiska institutionen i Uppsala

Den 1 juli 2022 tillträdde Vladimir Bastidas, docent i europarätt, som ny prefekt för Juridiska institutionen vid Uppsala universitet. Han efterträder professorn i civilrätt, Bengt Domeij, som innehaft tjänsten i tre år.

Ny delägare i Baker McKenzie

Advokaten Stefan Balazs inträder som delägare i Baker McKenzie.

Nya lagar och förordningar inför halvårsskiftet

Regeringskansliet publicerar en skrift om ett antal av de nya lagar och förordningar som träder i kraft vid halvårsskiftet 2022.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt