Domstolsverket föreslår mer flexibla regler för adjungerade råd
VERKTYG
Sedan hösten 2019 finns en möjlighet för erfarna och kvalificerade jurister att under en ettårig anställning som adjungerat råd prova på domaryrket och meritera sig för en anställning som ordinarie domare. Om det föreligger särskilda skäl kan anställningen förlängas i högst sex månader. Det övergripande syftet med anställningsformen är att bredda och öka rekryteringsunderlaget till ordinarie domaranställningar.
Det framgår av en artikel hämtad från Domstolsverket.
Adjunktionen inleds med sex månaders tjänstgöring i överrätt där det adjungerade rådet får vara en del av det kollegiala dömandet genom att delta vid föredragningar, förhandlingar och skriva domar och beslut. Därefter följer sex månaders tjänstgöring vid någon av underrätterna inom överrättens domkrets. På underrätt får det adjungerade rådet prova på det självständiga beslutsfattandet genom att vara ordförande vid förhandlingar och döma i olika mål och ärenden.
Flera adjungerande råd har fått anställning som domare
Uppföljning och utvärdering av de adjunktioner som har ägt rum sedan anställningsformen infördes talar för att det övergripande syftet med anställningsformen har uppnåtts; flera av de adjungerande råden har efter adjunktionen sökt och fått anställning som ordinarie domare.
Även om adjunktionsåret varit tillräckligt för en handfull personer har det för de allra flesta krävts ytterligare erfarenhet av dömande verksamhet utöver adjunktionen, antingen genom förlängd adjunktion eller tillfällig domaranställning.
Domstolsverket anser att förutsättningarna för kvalificerade och erfarna jurister som inte har gått den särskilda domarutbildningen att meritera sig för ordinarie domaranställningar kan förbättras genom mer flexibla regler i fråga om tjänstgöringstiden för adjungerade råd.
Hemställan till regeringen
Domstolsverket har därför till regeringen hemställt om att reglerna ändras genom mer flexibla regler i fråga om tjänstgöringstiden. Som reglerna ser ut i dag är det möjligt att förlänga tjänstgöringen med sex månader om det finns särskilda skäl. Anställningstiden får inte överstiga ett år och sex månader.
Det förslag som Domstolsverket har lämnat till regeringen innebär att adjungerade råd alltjämt som utgångspunkt ska anställas för en tid om ett år. Om det finns särskilda skäl ska ett adjungerat råd kunna anställas för viss längre tid än ett år eller anställningen förlängas. Den sammanlagda anställningstiden ska dock omfatta högst två år. En sådan ordning kommer enligt Domstolsverket att skapa större flexibilitet och bättre förutsättningar för domstolarna att anpassa tjänstgöringen efter de adjungerande rådens individuella omständigheter i högre utsträckning än i dag.