Bli kund Annonsera
onsdag 23 oktober 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 29 maj 2023,
Anders Cedhagen
Foto: Domstolsverket

Även domare kan tjänstgöra utomlands

Den 29 maj varje år firas veterandagen, som är en dag tillägnad all svensk myndighetspersonal som har varit utsänd i internationell tjänst. Inom Sveriges Domstolar gör cirka tio personer utlandstjänstgöring varje år. En av dem är Anders Cedhagen, kammarrättsråd vid Kammarrätten i Göteborg.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

- Att få möjlighet att jobba i ett annat land och ändå ha kvar sin tjänst hemma är en stor fördel med att jobba inom Sveriges Domstolar. Att tjänstgöra utomlands är stort äventyr och man utvecklas både som privatperson och i sin roll om domare, förklarar Anders Cedhagen i en intervju på Domstolsverkets hemsida.

Gemensamt för alla de insatser som Domstolsverket och Sveriges Domstolar deltar i med personal är att arbetet handlar om stöd till rättsstatsuppbyggnad. Anders Cedhagen har varit utsänd vid ett flertal tillfällen till olika EU-insatser. Bland annat till Kosovo och Palestina.

- Det är speciellt och utmanande att jobba med ett annat lands rättssystem och det krävs både ödmjukhet och flexibilitet. I Kosovo jobbade jag som domare i sista instans, det vill säga i Högsta domstolen. Förutom det faktum att vi behövde döma efter den inhemska lagstiftningen, fanns det heller ingen ordning för prejudikaten. Det fanns inga årsböcker eller samlingar med mål utan vi fick själva försöka komma ihåg hur domstolen hade dömt tidigare. Så det var en hel del oklara förhållanden som man inte är van vid från det svenska rättssystemet.

Många svårigheter

I Palestina arbetade han i EU missionen, EUPOL COPPS, som rådgivare för Justitiedepartementet.

- Missionens uppgift var att stödja en två-stats lösning som byggde på Osloavtalet mellan Israel och Palestina. En stor svårighet är att Palestinas Justitiedepartement på grund av avtalet endast hade jurisdiktion över en begränsad del av landet. Det finns inte heller någon egentlig lagstiftare i Palestina, vilket gör att det blir det väldigt oklart vad som gäller på rättsområdet. Samtidigt är det ju därför vi gör insatser i de här länderna, för att vi ska bidra till utveckling och förbättringar.

Kunskapsutbyte över gränserna

När Anders Cedhagen arbetade i domstol i Kosovo var det både internationella och inhemska domare i sitsen.

- En utmaning var att de inhemska domarna kunde vara av mycket varierande kvalitet, gällande juridiskt kunnande. Vi visste väldigt lite om deras juridiska bakgrund över huvud taget. Så det kunde bli speciella och intressanta diskussioner.

Bland de internationella domarna var de gemensamma nämnarna desto fler.

- Jag kände att vi hade samma juridiska bakgrund och det blev ett bra och intressant utbyte av kunskaper och erfarenheter. I mötet med utländska kollegor får man också en större förståelse för sitt eget rättssystem. För du är tvungen att förklara hur vi gör och varför vi gör på ett visst sätt. Det är inte alltid man tänker på det och det har varit väldigt nyttigt för mig.

Erfarenhet som berikar på hemmaplan

En viktig aspekt av utlandstjänstgöring är att förstå och anpassa sig till det kulturella landskapet i det gästade landet.

- Genom att leva och bo i ett annat land under en längre period ser man landet på ett annat sätt. Du hinner uppleva saker du inte hade hunnit under en kortare vistelse och du får en helt annan förståelse för andra kulturer. Det har berikat mig som person och utvecklat mig som domare. I Kosovo var det konflikter mellan serber och albaner och i Palestina mellan Israel och Palestina. Även om jag inte kan hitta en lösning på konflikterna har jag fått en djupare förståelse i varför de finns.

Som det ser ut nu finns det inga planer för fler utlandsinsatser för Anders Cedhagen, men lärdomarna och minnena kommer han alltid ha kvar. Plus en bunt nya vänner.

- Jag har fått många vänner via mina missioner som jag har god kontakt med på avstånd. Det är roligt. I dag är det ju så mycket lättare att hålla kontakt i och med sociala medier.

DOMARBLOGGEN

Tre år i Sarajevo

Pernilla Flank, som till vardags arbetar som kammarrättsråd vid Kammarrätten i Stockholm, skriver i det senaste inlägget på Domarbloggen om sin tid som utsänd till Bosnien och Hercegovina.

Skarp kritik mot individuell lönesättning

Europeiska Domareförbundet, European Association of Judges, har antagit en resolution där det svenska systemet med individuell lönesättning av domare tilldelas skarp kritik.

Nya delägare i Delphi

Albert Danielsson, Jonatan Loor och Johan Lundgren har utnämnts till partners i Advokat-firman Delphi med tillträde efter årsskiftet.

Foto © Secondshot | Dreamstime.com

Juristprogrammet populärast i Lund

Över 34 000 personer sökte till vårens utbild-ningar vid Lunds universitet. Juridikprogrammet toppar listan över mest populära program, följt av läkar- och ekonomie kandidatprogrammen.

Välbesökt öppet hus hos domstolarna i Falun

Lördagen den 19 oktober arrangerade Förvaltningsrätten i Falun och Falu tingsrätt ett mycket välbesökt öppet hus där alla aktörer i rättskedjan deltog.

45 nya advokater

Styrelsen för Sveriges Advokatsamfund antog 45 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 10 oktober.

Pojke diskriminerades i samband med bussresor

Diskrimineringsombudsmannen, DO, slår fast att en pojke vid upprepade tillfällen diskriminer-ats när han försökt åka buss med Skånetrafiken.

Foto stocksnapper

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 17 oktober utnämnt två chefsrådmän och två rådmän.

Välbesökt mässa för blivande jurister

Juridiska Föreningen vid Stockholms Universitet har hållit i den 43:e upplagan av Juristdagarna, Nordens största arbetsmarknadsmässa för blivande jurister.

Minskad utsatthet för sexualbrott

Andelen som uppger att de utsatts för sexual-brott har minskat medan utsatthet för försälj-ningsbedrägeri har ökat. Det visar Brå:s senaste "Nationella trygghetsundersökning".

Narkotikaplats på Darknet stängd

Internationellt rättsligt samarbete med Finland har bidragit till att stänga en webbplats på Darknet som använts för omfattande narkotikaförsäljning.

Förändrad skolmat inte diskriminering

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har beslutat att inte inleda tillsyn till följd av de anmälningar som har inkommit med anledning av att individer nekats skolmat i form av annat kött än fläsk.

Åtalas för mordför-beredelser i Danmark

En 16-årig pojke åtalas för förberedelse till mord och stämpling till mord och en annan 16-åring för medhjälp till förberedelse till mord. Samtidigt väcks bevistalan mot en 14-årig flicka för med-hjälp till samma brott samt förberedelse till mord.

DLA Piper nyanställer

DLA Piper har anställt Alicia Ehn, Kim Bergman och Emma Brolund vid sitt kontor i Stockholm.

Foto Igor Stevanovic

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 10 oktober utnämnt sex nya domare.

Roschier får ny MP

Johan Sidklev blir ny Managing Partner på Roschier.

DOMARBLOGGEN

Spännande arbete på förvaltningsrätten

I veckans inlägg på Södertörns tingsrätts Domarblogg berättar Olle Persson om hur det är att arbeta som föredragande jurist på Förvaltningsrätten i Stockholm.

Foto Europeiska unionens domstol

Ny svensk EU-domare

Fredrik Schalin tar nu över som svensk domare i EU-domstolens högsta instans.

Ekobrottsmyndigheten får ny generaldirektör

Den 1 oktober tillträdde Rikard Jermsten som ny generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten.

DOMARBLOGGEN

Om utvisning efter brott

I det det senaste inlägget på Domarbloggen berättas om vilka överväganden som domstolen måste göra innan ett beslut fattas om utvisning på grund av brott enligt de nya skärpta reglerna.

DLA Piper nyanställer

Kristina Dunbring ansluter som Managing Associate till advokatbyrån DLA Piper i Stockholm.

Ny generaldirektör för Integritetsskyddsmyndigheten

Eric Leijonram har tillträtt som generaldirektör och chef för Integritetsskyddsmyndigheten. Han kommer närmast från en tjänst som chefsjurist på Finansinspektionen.

Digitalt förordnande- system införs

Nacka tingsrätt inför ett digitalt förordnande-system för offentliga biträden i mål och ärenden.

Jurist ny GD för Jämställdhetsmyndigheten

Regeringen har beslutat att anställa juristen Lise Tamm som ny generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.

Två nya justitieråd

Regeringen har den 26 september utnämnt Mikael Westberg och Mathias Säfsten att vara justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.

DOMARBLOGGEN

Nya förverkanderegler

En rad nya ändringar rörande reglerna för förverkande träder snart i kraft och om dessa handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ANDREY POPOV

Åtgärder behövs för nya advokatbyråer

Advokatsamfundet har nu presenterat sin granskning av ”unga advokatbyråer”, enligt vilken det behövs åtgärder för att stärka regel-efterlevnaden hos nyblivna advokaters byråer.

Förundersökning mot politiker läggs ned

Förundersökningen mot riksdagsledamoten Richard Jomshof avseende hets mot folkgrupp läggs nu ned.

Grovt dataintrång

Irans säkerhetstjänst har genomfört en special-operation mot mål i Sverige. Genom ett grovt dataintrång tog hackare över en svensk sms-tjänst och skickade 15 000 meddelanden med uppmaningar om hämnd mot koranbrännare.

Foto Piotr Adamowicz

Unikt åtal för brott mot mänskligheten

En 52-årig kvinna åtalas för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse i Syrien. Det är första gången som åtal för brott mot mänskligheten väcks i Sverige.

Foto Nagy-bagoly Arpad

Utökad budget för upphandlingstillsyn

Konkurrensverket får ökade resurser för en förstärkt upphandlingstillsyn. Det framgår av budgetpropositionen för 2025.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt