Bli kund Annonsera
fredag 30 oktober 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 8 oktober 2020,

Ökat förtroende för domstolarna

Svenska folkets förtroende för Sveriges Domstolar fortsätter att öka. Enligt den senaste Nationella trygghetsundersökningen från Brå har 39 procent av befolkningen stort förtroende för domstolarna och fler anser även bemötandet har förbättrats.

- Mot bakgrund av att domstolarna, precis som hela samhället i övrigt, påverkats av pandemin är det mycket glädjande att domstolarna har klarat sin uppgift med högt och till och med ökande förtroende. Det är mycket viktigt att de för demokratin centrala funktionerna har medborgarnas förtroende, förklarar Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén på Domstolsverkets hemsida.

Undersökningen visar att förtroendet för domstolarnas sätt att bedriva sitt arbete i princip ligger på samma nivå som 2019, då det låg på 38 procent. Trenden är, skriver Domstolsverket, fortsatt uppåtgående. Under 2018 låg förtroendet på 36 procent. Datainsamlingen gjordes mellan januari-april i år, en period där domstolarnas verksamhet började påverkas av pandemins effekter. Domstolarna följer därmed trenden som helhet inom rättsväsendet som också har en svagt ökande trend.

Även bemötandet i domstolen har enligt undersökningen blivit bättre. Av dem som medverkat i en rättegång uppger 58 procent att de är nöjda med bemötandet, en ökning från 2019 då andelen låg på 52 procent.

Det görs flera andra förtroendemätningar. SOM-institutets Svenska trender visar på en stabil trend senaste åren där förtroendet för domstolarna legat på samma nivå tre år i rad. I Medieakademins mätning av Kantar/Sifo har förtroende ökat något senaste åren och domstolarna hamnar på tredje plats i rankningen av samhällsinstitutioner.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt