Bli kund Annonsera
torsdag 22 april 2021
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 7 oktober 2020,

Pakistansk advokat får juristpris

Den pakistanska advokaten och medborgarrättsaktivisten Hina Jilani tilldelas Stockholm Human Rights Award 2020.

Stockholm Human Rights Award delas ut varje år av Sveriges advokatsamfund, International Bar Association (IBA) och International Legal Assistance Consortium (ILAC) till en person eller organisation som har arbetat för att främja internationell rättvisa och att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna.

– För att nå fram till nya platser kan man inte följa upptrampade stigar, men att avvika från stigen är sällan enkelt – det kräver stor uthållighet och mod. Hina Jilani grundade den första advokatbyrån med bara kvinnor i Pakistan och startade Pakistans första rättshjälpscentrum. Hon är en äkta pionjär, och hennes kamp mot systematiska orättvisor, där hon har stått upp för mänskliga rättigheter för de mest utsatta i samhället är av yttersta vikt och en inspirationskälla för oss alla som tror på demokrati, på rättsstaten och på lika möjligheter för alla världens medborgare, säger Sveriges advokatsamfunds generalsekreterare Mia Edwall Insulander i en kommentar.

Hina Jilani växte upp i Pakistan. Hennes far, som var politiker och kritiker till landets militärdiktatur, satt i fängelse under en stor del av Hina Jilanis barndom. Hon grundade år 1980 den första advokatfirman i Pakistan med enbart kvinnor för att tillhandahålla rättslig hjälp till kvinnor. Hennes verksamhet utvidgades till att omfatta undervisning om juridiska frågor, forskning och skydd mot utnyttjande. År 1980 grundade Hina Jilani också Women’s Action Forum, en kampanjgrupp som förespråkade kvinnors rättigheter och utmanade de diskriminerande lagar som hon hade växt upp med.

År 2000 var hon den första som utsågs till Förenta nationernas generalsekreterares särskilda representant för människorättsförsvarares situation och år 2013 blev hon medlem av The Elders, en grupp av oberoende ledare från hela världen som grundades av Nelson Mandela. Jilani är för närvarande ordförande för Världsorganisationen mot tortyr och en av ordförandena i World Refugee and Migration Council, Världsrådet för flyktingar och migration,

Hina Jilani tar emot 2020 års Stockholm Human Rights Award vid en ceremoni på Sveriges advokatsamfunds kansli, Laboratoriegatan 4 i Stockholm, måndag den 30 november.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt