Bli kund Annonsera
lördag 20 april 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 24 mars 2020,

Corona ställer till problem för domstolarna

Den pågående pandemin påverkar nu även situationen vid landets domstolar med många inställda förhandlingar som följd. Dels beroende på sjukdomar i personalen, dels med hänvisning till frågan om äldre nämndemän ska få tjänstgöra vid domstolarna.

Omkring 750 rättegångar har ställts in runtom i landet på grund av coronaviruset och enligt Domstolsverket kan ungefär 700 anställda på landets domstolar inte arbeta just nu. Hårdast drabbat är Stockholmsområdet, där cirka 380 förhandlingar fått ställas in och 390 anställda inte är på jobbet. Det rapporterar SVT Nyheter.

- Det är dels för att man inte har tillräckligt med domare, dels för att man vill spara domare till viktiga mål, eller för att andra inblandade inte kan komma. Alla domstolar har som grundinställning att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men vi vill också ha en uthållighet över tid, säger Gudrun Antemar, lagman vid Stockholms tingsrätt till SVT Nyheter.

- Största delen av de inställda målen är på grund av att parter inte kunnat komma. Vi måste prioritera mål med frihetsberövade, häktningsförhandlingar, ungdomsmål och familjemål, men också till exempel konkurser. I förvaltningsrätten får man till exempel prioritera mål om omhändertagande. Man får prioritera det som är mest angeläget för medborgarna, konstaterar Gudrun Antemar.

Idag finns det drygt 8.000 nämndemän som tjänstgör vid Sveriges Domstolar. Ungefär 30 procent av dessa är 70 år eller äldre och ingår i en av de riskgrupper som Folkhälsomyndigheten identifierat.

Vid Uppsala tingsrätt har lagmannen Catarina Barketorp kontaktat samtliga nämndemän och informerat om att domstolen följer Folkhälsomyndighetens råd om att de som är över 70 år inte bör vara ute i onödan och att dessa därför inte kommer att bli kallade till förhandlingar.

- Detta har redan resulterat i det positiva att flera av våra yngre nämndemän hört av sig och erbjudit sig att tjänstgöra i högre omfattning än vad som var planerat, säger Catarina Barketorp.

Inte heller Eskilstuna tingsrätt kommer tills vidare att kalla in nämndemän som är 70 år eller äldre för tjänstgöring. De nämndemän som är 70 år eller äldre som redan sitter i pågående förhandlingar fullgör dock sin tjänstgöring, skriver rätten i ett pressmeddelande.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt