Bli kund Annonsera
torsdag 9 april 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 14 februari 2020,

Kommitté ska se över domstolarnas oberoende

Regeringen har beslutat att tillsätta en parlamentarisk kommitté som bland annat ska se över formerna för ändring av grundlag och utreda åtgärder för att stärka domstolarnas och domarnas oberoende.

Regeringen har den 13 februari beslutat att tillsätta en parlamentarisk kommitté med representanter från samtliga riksdagspartier, uppger Domstolsverket i ett pressmeddelande.

Kommittén ska bland annat utreda om det behövs åtgärder för att ytterligare stärka domstolarnas och domarnas oberoende och kommitténs arbete kommer att ledas av Högsta domstolens ordförande Anders Eka.

Kommittén ska även se över formerna för ändring av grundlag. I denna del av uppdraget, liksom i frågan om domstolars och domares oberoende, ska betänkande lämnas senast i början av 2023.

Som en tredje uppgift ska kommittén presentera förslag till en grundlagsändring i syfte att kriminalisera deltagande i terrororganisationer. Betänkandet ska lämnas senast våren 2021.

- Uppdraget rör flera centrala och viktiga frågor. Det är förstås välkommet att frågorna om domstolarnas oberoende ingår i uppdraget, säger Anders i Eka i pressmeddelandet.

Utredningen välkomnas också av Domstolsverkets generaldirektör Martin Holmgren.

- Det är en viktig utredning och Domstolsverket ser fram emot den såväl ur perspektivet att värna domstolarnas oberoende som ur ett verksamhetsperspektiv för Sveriges Domstolar, säger han i pressmeddelandet.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt