Bli kund Annonsera
onsdag 6 juli 2022
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 18 maj 2022,

IMY publicerar vägledning för politiska aktörer

Integritetsskyddsmyndigheten har tagit fram en vägledning för politiska aktörer som beskriver hur dataskyddsförordningen tillämpas i samband med valkampanjer.

Integritetsskyddsmyndigheten har enligt ett pressmeddelande publicerat en vägledning om vad politiska aktörer måste tänka på för att uppfylla kraven i dataskyddsförordningen när de hanterar personuppgifter i samband med valkampanjer.

Vägledningen riktar sig även till verksamheter som på uppdrag av politiska aktörer behandlar personuppgifter för valkampanjer.

Myndigheten uppger i pressmeddelandet att personuppgifter kan behandlas till exempel vid urval av mottagare ur olika register och när budskap skickas via kanaler som sms eller sociala medier.

Personuppgifter kan också behandlas vid användning av tekniker för att rikta skräddarsydda inlägg till en viss person eller grupp för att öka inläggens spridning, räckvidd eller synlighet genom exempelvis beteendestyrd annonsering på internet och i sociala medier.

Andra situationer är när personuppgifter behandlas för att ta fram prognoser om förväntad utgång i valen eller i efterhand analysera resultat av olika åtgärder i valkampanjer.

Innehållet i Integritetsskyddsmyndighetens vägledning bygger främst på uttalanden och riktlinjer från den Europeiska dataskyddsstyrelsen.

Integritetsskyddsmyndigheten har enligt pressmeddelandet skickat vägledningen till riksdagspartierna men den gäller för alla partier som behandlar personuppgifter i samband med valkampanjer.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt