Bli kund Annonsera
lördag 19 juni 2021
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 10 juni 2021,

Åsa Erlandsson får pris av Advokatsamfundet

Journalisten och författaren Åsa Erlandsson, tjänstledig från Dagens Nyheter, prisas av Advokatsamfundet för sin undersökande och grävande journalistik.

Advokatsamfundets journalistpris offentliggjordes vid Advokatsamfundets fullmäktigemöte den 10 juni. Det skriver samfundet i ett pressmeddelande.

– Den undersökande journalistiken som inte värjer för det allra mörkaste, svåraste och mest obegripliga har en viktig plats i samhällsdebatten. Åsa Erlandsson vägleder läsaren genom polisutredningar och rättsprocesser och åskådliggör samtidigt hur rättsliga principer ställs på sin spets, säger Mia Edwall Insulander, Advokatsamfundets generalsekreterare. Vi ser i dag en tilltagande polarisering och ett högt tonläge kring vissa rättsfall, i de sammanhangen är det viktigt att hålla huvudet kallt och värna rättssäkerheten.

Åsa Erlandsson är journalist och författare. För sin bok Det som aldrig fick ske: skolattentatet i Trollhättan har hon tilldelats Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare. Hon har också fått Grävande journalisters utmärkelse Guldspaden och blivit nominerad till ”Årets journalist” två gånger. Hon har varit redaktör för tidningen Svensk Polis, arbetat för Uppdrag granskning, Veckans brott och Dokument inifrån.

– I dag är det en högljudd och ofta onyanserad debatt om många frågor, inte minst uppmärksammade rättsfall. Komplicerade ärenden målas svartvita och vissa anser sig inte ens ha behövt läsa domen innan man kastar ur sig en tvärsäker åsikt. Mitt i allt detta är det viktigare än någonsin med journalister som håller kompassen, behåller den yrkesmässiga integriteten och tecknar verkligheten precis så komplex som den är, förklarar Åsa Erlandsson i pressmeddelandet.

Advokatsamfundets journalistpris delas ut sedan 1987. Priset ges till en journalist som på ett sakligt, engagerat och skickligt sätt har behandlat förhållanden inom rättsväsendets och rättssäkerhetens område. Prissumman är, från och med 2018, 50.000 kronor.

I Advokatsamfundets journalistpriskommitté ingår justitiekansler Mari Heidenborg, advokat Viktor Banke och journalisten Niklas Orrenius.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt