Bli kund Annonsera
lördag 31 juli 2021
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 25 juni 2020,

Rekordmånga vill bli notarie

Intresset för att bli notarie är just nu rekordstort. Inte sedan 1990-talet har så många sökt till höstens notarietjänstgöring, visar antagningsprocessen som just nu är i full gång hos Domstolsverket.

Pandemin gjorde att flera domstolar under våren drog tillbaka sina notarieanställningar, nu vågar man öppna upp för tillsättning igen. Det framgår av ett pressmeddelande från Domstolsverket.

– Extra roligt är att det finns 450 sökande den här omgången, vilket är rekord sedan finanskrisen på 90-talet. Förra året var det 280 sökande vid samma tidpunkt, säger Caroline Magnevall, jurist på HR-avdelningen, Domstolsverket, i pressmeddelandet.

– Traditionellt sett är alltid antagningen i juni årets största, med högt tryck. Med start på domstol i september och oktober finns det nu hela 159 platser mot cirka 80–100 stycken en ”normal” antagningsomgång, berättar Caroline Magnevall.

Av de sökande är det flera som blivit permitterade eller inte fått förlängt arbete hos sina tidigare arbetsgivare. Samtidigt är det flera domstolar som in i det sista ser att de har behov av fler notarier och vill lägga till ytterligare platser.

En annan bidragande faktor kan vara att reglerna för antagning till notarietjänstgöring ändras vid årsskiftet då studenter inte längre får tillgodoräkna sig några meritpoäng för ytterligare studier.

– Det höga antalet sökande tyder på att man ser staten som en trygg och attraktiv arbetsgivare, och gärna söker till domstolarna, säger Caroline Magnevall.

Den 25 juni får de sökande sina antagningsbesked.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt