Bli kund Annonsera
lördag 31 juli 2021
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 11 juni 2020,

Datainspektionen granskar incident hos Tullverket

Personal på Tullverket har använt en app på sina mobiltelefoner som laddat upp personuppgifter i en molntjänst. Uppgifterna har på så sätt spritts utanför verket. Datainspektionen granskar nu händelsen.

I brottsdatalagen finns en skyldighet för brottsbekämpande myndigheter att rapportera vissa personuppgiftsincidenter till Datainspektionen. En sådan incident har inträffat om uppgifter om en eller flera registrerade personer har blivit förstörda, gått förlorade på annat sätt eller kommit i orätta händer.

Det framgår av ett pressmeddelande från Datainspektionen.

Datainspektionen har tagit emot en anmälan om personuppgiftsincident från Tullverket. Personal på Tullverket har använt en app i sina mobiltelefoner som fört över personuppgifter till en molntjänst. Uppgifterna har på så sätt spridits utanför verket.

– Därför inleder vi nu en granskning av Tullverket för att bland annat ta reda på vad som faktiskt hänt och hur Tullverket använder mobiltelefoner i sin brottsbekämpande verksamhet, säger Max Blidberg som leder Datainspektionens granskning, i pressmeddelandet.

Datainspektionen kommer även att ställa frågor om vilka interna föreskrifter, handböcker eller andra styrdokument som reglerar hur Tullverkets personal får använda mobiltelefoner och vilka åtgärder som vidtagits efter incidenten för att något liknande inte ska inträffa igen.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt