Bli kund Annonsera
måndag 6 april 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 6 mars 2020,

Datainspektionen inleder tillsyn om ansiktsigenkänning

Datainspektionen inleder en tillsyn för att ta reda på om svenska myndigheter använder den teknik för ansiktsigenkänning som tillhandahålls av företaget Clearview AI.

Datainspektionen uppger i ett pressmeddelande att medieuppgifter har gjort gällande att den teknik för ansiktsigenkänning som tillhandahålls av det amerikanska företaget Clearview AI, som bygger på insamling av bilder som ligger öppet på internet, används av myndigheter inom EU.

Datainspektionen har i dagsläget inte kännedom om att svenska myndigheter använder tekniken.

- Vi gör nu en granskning där vi skickar ett antal frågor till Polisen, Säkerhetspolisen, Kustbevakningen, Tullverket, Migrationsverket och ett antal andra svenska myndigheter. Vi vill veta om någon av myndigheterna använder Clearview AI och i sådana fall vilken rättslig grund de stödjer sig på, säger Elena Mazzotti Pallard, ansvarig för Datainspektionens granskning, i en kommentar i pressmeddelandet.

EU:s kamerariktlinjer anger tydligt vad som gäller för företag som använder teknik för ansiktsigenkänning, uppger Datinspektionen, och huvudregeln är att det inte är tillåtet om syftet är att identifiera en person.

Europeiska dataskyddsstyrelsen ska ta fram en vägledning om hur de brottsbekämpande myndigheterna ska förhålla sig till teknik för ansiktsigenkänning. Sverige uppges vara ett av de drivande länderna i arbetet.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt