Bli kund Annonsera
måndag 24 februari 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 31 januari 2020,

Nya europeiska riktlinjer om kamerabevakning

Den Europeiska dataskyddsstyrelsen har nu tagit fram riktlinjer som förtydligar och ger vägledning om kamerabevakning.

Datainspektionens har nu, på sin webbplats, publicerat nya riktlinjer om kamerabevakning och ansiktsigenkänning som tagits fram av den Europeiska dataskyddsstyrelsen, EDPB.

– Dessa riktlinjer förtydligar och ger vägledning för alla som vill kamerabevaka. I riktlinjerna finns också många konkreta exempel på vad man bör tänka på vid olika typer av kamerabevakning, säger Frida Orring som är jurist på Datainspektionen och som deltagit som expert i den EU-arbetsgrupp som arbetat fram riktlinjerna, i ett pressmeddelande.

Riktlinjerna ger bland annat rekommendationer för hur länge videomaterial kan sparas, hur man kan informera om bevakningen och när ansiktsigenkänning kan vara tillåten.

– Vi kan bland annat konstatera att det ställs krav på en ganska långtgående och omfattande information om bevakningen, som går längre än vad som har varit vanligt här i Sverige.

Datainspektionen kommer att uppdatera och förbättra informationen om kamerabevakning på sin webbplats utifrån de nya riktlinjerna.

EDPB har tagit fram ett 15-tal riktlinjer varav flertalet finns på svenska. På Datainspektionens webbplats finns EU-riktlinjer för bland annat dataskyddsombud, personuppgiftsincidenter, avtal som rättslig grund och samtycke.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt