Bli kund Annonsera
fredag 3 juli 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 26 november 2019,

Försöksverksamhet med snabbare lagföring byggs ut

Regeringen har beslutat att försöksverksamheten med ett snabbförfarande i brottmål för vuxna, där tre tingsrätter ingår, ska fortsätta efter nyår. Under 2020 byggs verksamheten ut och ytterligare fem tingsrätter blir involverade.

Försöksverksamhet med snabbförfarande i brottmål är ett myndighetsgemensamt regeringsuppdrag som syftar till att minska tiden från polisingripande till lagföring.

Verksamheten genomförs av Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Kriminalvården, Rättsmedicinalverket och Domstolsverket tillsammans med berörda tingsrätter.

Verksamheten har pågått sedan 2018 och involverar Attunda tingsrätt, Solna tingsrätt och Norrtälje tingsrätt.

Domstolsverket uppger i ett pressmeddelande att regeringen har beslutat att verksamheten ska byggas ut till hela polisregion Stockholm, med start i januari 2020 och vara helt utbyggd den 1 september.

Det innebär att även Gotlands tingsrätt, Nacka tingsrätt, Stockholms tingsrätt, Södertälje tingsrätt och Södertörns tingsrätt blir involverade.

Brottsförebyggande rådet har presenterat en utvärdering av försöksverksamheten som visar bland annat att mediantiden för den sammanlagda handläggningen av mål som avslutades i domstol var 51 dagar jämfört med 98 dagar i ordinarie verksamhet.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt