Bli kund Annonsera
torsdag 25 februari 2021
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 12 augusti 2020,

Svårt att köpa juridiska tjänster

Enligt en ny undersökning från Konsumentverket tycker Sveriges konsumenter att det är svårt att veta vilka juridiska tjänster man ska välja och vad man får för pengarna. Det leder till att många inte känner sig trygga med att klaga när det uppstår problem och misslyckade köp av juridiska tjänster uppskattas ha kostat konsumenterna 1,3 miljarder kronor under 2019.

ORIGINAL- DOKUMENT

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Konsumentverket har i flera år identifierat juridiska tjänster som en av de svåraste marknaderna. Det skriver verket i ett prssmeddelande. Marknaden anses vara komplex och det är svårt för konsumenten att skapa sig en överblick innan köpet. Dessutom är det, skriver Konsumentsverket, inte ovanligt att köpet sker under emotionell stress, som vid en skilsmässa eller ett dödsfall, vilket kan försvåra för konsumenten att göra väl avvägda val. Att det är ett sällanköp försvårar ytterligare då det är svårt att lära av tidigare erfarenheter. Varannan konsument är en förstagångsköpare.

– Vi ser ett högre missnöje efter ett köp av juridiska tjänster jämfört med andra marknader och konsumenterna tycker det är svårt att i efterhand bedöma kostnaden och kvaliteten för en utförd tjänst, förklarar Alexandra Bergling, utredare på Konsumentverket, i pressmeddelandet.

Samtidigt visar undersökningen att det finns en stor tillit till de juridiska ombuden. Många väljer juridiska ombud efter rekommendationer av andra.

Avtalsvillkor för juridiska tjänster är enligt en granskning som Konsumentverket genomförde 2018 inte anpassade för konsumenter Det handlade främst om otydlig prisinformation, olämpliga ansvarsfriskrivningar och avsaknad av uppsägningsvillkor. Avtalsvillkor ska, skriver verket i sitt pressmeddelande, alltid vara tydliga men vid sällanköpstjänster är det extra viktigt då konsumenten är oerfaren.

Domstolarna fick en halv miljon nya mål

Under 2020 strömmade det in nästan en halv miljon nya mål till landets domstolar. Det är fler än någonsin och en ökning med 27 procent på fem år.

150 miljoner i sanktionsavgifter

Under förra året beslutade Integritetsskydds- myndigheten om sanktionsavgifter på 150 miljoner kronor, framför allt riktade mot verksamheter som inte har följt GDPR.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 18 februari utnämnt fem nya domare.

Tio åklagarrevisorer ska bli arton

Under våren ska Åklagarmyndigheten anställa åtta stycken åklagarrevisorer, vilket uppges vara ett led i satsningen att komma åt pengar från kriminella personer.

Foto Högsta domstolen

HD:s verksamhet 2020

Högsta domstolen har presenterat sin verksamhetsberättelse för 2020. Den innehåller bland annat redogörelser för viktigare vägledande avgöranden, statistik och ett urval av andra händelser under året

Första steg mot ny domstol i Malmö

Nyligen lades den första byggstenen till den nya domstolsbyggnaden i Malmö.

Nya domare

Regeringen har den 11 februari utnämnt två hovrättsråd och en rådman.

DLA Piper utnämner ny ordförande

Efter fyra år som ordförande lämnar Hans Christian Brodtkorb i Norge över rollen som nordisk styrelseordförande i DLA Piper till Anders Malmström i Sverige.

Foto Uppsala universitet

Ny professor i Uppsala

Juridiska institutionen vid Uppsala Universitet har fått en ny juridikprofessor.

Konkurrensverket får utökade befogenheter

Riksdagen har beslutat att stärka Konkurrensverkets befogenheter på konkurrensområdet.

54 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 54 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 22 januari.

Två nya domarutnämningar

Regeringen har den 21 januari utnämnt Johan Sanner att vara lagman i Uddevalla tingsrätt och Marie Gerrevall att vara chefsrådman i Vänersborgs tingsrätt.

Två nya professorer i Stockholm

Den 14 januari 2021 befordrades Eleonora Rosati till professor i immaterialrätt och Karin Åhman till professor i statsrätt vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt