Bli kund Annonsera
onsdag 23 september 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 12 augusti 2020,

Svårt att köpa juridiska tjänster

Enligt en ny undersökning från Konsumentverket tycker Sveriges konsumenter att det är svårt att veta vilka juridiska tjänster man ska välja och vad man får för pengarna. Det leder till att många inte känner sig trygga med att klaga när det uppstår problem och misslyckade köp av juridiska tjänster uppskattas ha kostat konsumenterna 1,3 miljarder kronor under 2019.

ORIGINAL- DOKUMENT

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Konsumentverket har i flera år identifierat juridiska tjänster som en av de svåraste marknaderna. Det skriver verket i ett prssmeddelande. Marknaden anses vara komplex och det är svårt för konsumenten att skapa sig en överblick innan köpet. Dessutom är det, skriver Konsumentsverket, inte ovanligt att köpet sker under emotionell stress, som vid en skilsmässa eller ett dödsfall, vilket kan försvåra för konsumenten att göra väl avvägda val. Att det är ett sällanköp försvårar ytterligare då det är svårt att lära av tidigare erfarenheter. Varannan konsument är en förstagångsköpare.

– Vi ser ett högre missnöje efter ett köp av juridiska tjänster jämfört med andra marknader och konsumenterna tycker det är svårt att i efterhand bedöma kostnaden och kvaliteten för en utförd tjänst, förklarar Alexandra Bergling, utredare på Konsumentverket, i pressmeddelandet.

Samtidigt visar undersökningen att det finns en stor tillit till de juridiska ombuden. Många väljer juridiska ombud efter rekommendationer av andra.

Avtalsvillkor för juridiska tjänster är enligt en granskning som Konsumentverket genomförde 2018 inte anpassade för konsumenter Det handlade främst om otydlig prisinformation, olämpliga ansvarsfriskrivningar och avsaknad av uppsägningsvillkor. Avtalsvillkor ska, skriver verket i sitt pressmeddelande, alltid vara tydliga men vid sällanköpstjänster är det extra viktigt då konsumenten är oerfaren.

Nya domare

Regeringen har den 17 september utnämnt två rådmän och två tekniska råd.

Foto Andrey Popov

Nya lokaler för Eskilstuna tingsrätt

Nu inleds arbetet med att bygga om det gamla Myntverket till nya lokaler för Eskilstuna tingsrätt.

Åklagaruttalande om Palmemordet utreds

JO har beslutat att utreda ett antal rättssäkerhetsfrågor med anledning av pressträffen om Palmeutredningen som ägde rum i juni.

Foto Juergen Priewe

Nya domarutnämningar

Regeringen har utnämnt rådmän i tingsrätter och en tillförordnad kammarrättspresident.

Misstänkta får försvarare kvällstid

Nu kommer misstänkta att kunna få besked om offentlig försvarare även på kvällstid. Från och med den 1 september, inför landets tingsrätter kvällsberedskap.

Klargörande om personuppgifter

Europeiska dataskyddsstyrelsen har tagit fram en vägledning som klargör gränsdragningen mellan personuppgiftsansvariga och personuppgiftsbiträden och som tydliggör vilka följderna blir av att ha en av dessa roller.

Foto Vitaliy Pakhnyushchyy

Nya mål efter lagen om stöd vid korttidsarbete

De som får avslag på sin ansökan om stöd vid korttidsarbete av Tillväxtverket kan överklaga beslutet till förvaltningsrätten.

Ny professor i arbetsrätt

Petra Herzfeld Olsson har befordrats till professor i arbetsrätt vid Stockholms Universitet.

Foto Andrea De Martin

52 nya advokater

Advokatsamfundet har antagit 52 nya advokater och 26 advokater har lämnat samfundet.

Lars Arrhenius blir DO

Regeringen har beslutat att utse Lars Arrhenius till ny DO och myndighetschef för Diskrimineringsombudsmannen.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt