Bli kund Annonsera
måndag 6 juli 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 3 december 2019,
Foto: Castellum

Ny domstolsbyggnad börjar byggas i Malmö

Entreprenadkontraktet för att bygga den nya domstolsbyggnad som ska inrymma Malmö tingsrätt, Förvaltningsrätten i Malmö och Hyres- och arrendenämnden i Malmö är nu undertecknat. Byggstart sker under våren 2020, och inflyttning beräknas till årsskiftet 2022/2023.

Den 2 december undertecknades entreprenadkontraktet mellan Domstolsverket, hyresvärden Castellum och byggentreprenören Peab som kommer att uppföra den nya domstolsbyggnaden. Planen är att det första spadtaget tas under tidig vår 2020. Byggnaden ska stå klar under hösten 2022, och blir en av Sveriges största domstolsbyggnader.

- Jag ser fram emot att vi får nya, moderna lokaler med hög säkerhet. Både staden Malmö och tingsrättens mål växer och vi behöver mer utrymme, säger Eva Wendel Rosberg, lagman för Malmö tingsrätt,  i ett pressmeddelande.

Säkerhet och trygghet uppges vara viktiga aspekter i byggprojektet. I den gemensamma entrén kommer det att finnas en fast säkerhetskontroll med röntgen. För att öka tryggheten utformas väntrum och förhandlingssalar så att målsäganden och vittnen vid behov kan hållas åtskilda från tilltalade och andra förhörspersoner.

- För förvaltningsrätten innebär flytten att alla våra medarbetare äntligen får sitta i samma hus – i nuläget finns vi i tre olika byggnader, förklarar Kerstin Hardgren, tf lagman på Förvaltningsrätten i Malmö, i rpressmeddelandet.

Enligt Domstolsverket är det kostnadseffektivt att samlokalisera tre myndigheter och byggnaden ska uppfylla de högsta kraven för certifiering av miljöbyggnader, som bland annat rör energianvändning och innemiljö.

Den nya domstolsbyggnaden i Malmö är ritad av Henning Larsen Architects.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt