Bli kund Annonsera
torsdag 12 december 2019
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!

Rättschef till Försäkringskassan


Publicerad:
28 november 2019


Försäkringskassan är en av Sveriges största myndigheter. Vi spelar en stor roll för den enskilde individen och för välfärden i det svenska samhället. Läs mer om Försäkringskassan som arbetsgivare och hur det är att jobba hos oss. Att jobba statligt innebär att du delar våra grundläggande värderingar.

Vi söker Rättschef
Rättsavdelningen ansvarar för den rättsliga styrningen av myndighetens verksamhet både vad gäller socialförsäkringen och det förvaltningsrättsliga området. Det innebär att avdelningen tolkar regelverken som styr Försäkringskassans verksamhet, och genomför rättslig kvalitetsuppföljning. Avdelningen ansvarar även för strategiskt och operativt arbete för en god förvaltningskultur. Avdelningen ansvarar bland annat för myndighetens processföring, internutredningar, skadeståndshantering, yttranden till JO, samordning av myndighetens medverkan i EU-arbetet och annat internationellt samarbete samt för styrning och uppföljning av myndighetens etik- och värdegrundsarbete. Förutom i Stockholm finns verksamhet i Göteborg, Malmö och Sundsvall. Avdelningen är indelad i tre verksamhetsområden och cirka 130 medarbetare arbetar på avdelningen. Du har tre direktrapporterande VO-chefer.

Ansvar och arbetsuppgifter
Som rättschef har du det myndighetsövergripande resultatansvaret för avdelningens hela verksamhet. Du har budget-, arbetsgivar- och ledningsansvar för din avdelning och ingår i myndighetsledningen samt rapporterar till Försäkringskassans generaldirektör.

Som chef i Försäkringskassan arbetar du enligt myndighetens uppdrag från regeringen. Du ansvarar för att din verksamhet är rättssäker och effektiv samt präglas av en god service. Du leder verksamheten utifrån en helhetssyn och med respekt för fattade beslut. Genom dialog om verksamhetens syfte, mål och strategier skapar du förutsättningar för att dina underlydande chefer ska kunna och vilja ta stort ansvar för avdelningens resultat och för sin egen
utveckling. Som högsta chef för avdelningens medarbetare har du arbetsmiljöansvaret för avdelningen samt ansvarar för att tillämpa statens och Försäkringskassans arbetsgivarpolitik. Du driver utvecklingen av chefs-/ledarskapet och medarbetarskapet samt verkar för att skapa en hälsofrämjande arbetsmiljö inom avdelningen.

Rättschefen är högsta jurist i myndigheten och har enligt arbetsordningen att självständigt döma av vissa juridiska frågor, att fatta beslut om t.ex. allmänna råd och rättsliga ställningstaganden.

Kvalifikationer
Vi söker dig som har:
• jur. kand./juristexamen
• erfarenhet av arbete i domstol
• erfarenhet av rättsligt arbete, t.ex. att driva rättsligt utvecklingsarbete och ansvara för rättslig styrning
• gedigen erfarenhet av ledarskap och strategiskt ledningsgruppsarbete
• erfarenhet av att leda genom andra chefer
• erfarenhet av att arbeta i offentlig sektor
• god samarbetsförmåga och där du skapar nätverk med goda relationer och högt förtroende såväl externt som internt
• ett mycket gott omdöme, personlig mognad och hög integritet
• mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift

Det är meriterande om du har erfarenhet från relevant arbete inom Regeringskansliet liksom om du har goda kunskaper inom socialförsäkringen eller det förvaltningsrättsliga området. Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper.

Övrigt
Anställningen är ett vikariat t.o.m. 2020-12-31, heltid, med tillträde enligt överenskommelse. Anställningen är säkerhetsklassad och säkerhetsprövning enligt 14 § säkerhetsskyddsförordningen kommer att ske. Placeringsort Stockholm (Telefonplan).

Om du har frågor
För frågor om tjänsten vänligen kontakta chefen för HR-avdelningen Anders Liif, 010-111 45 52. För frågor om rekryteringsprocessen är du välkommen att kontakta HR-specialist Stig Lindblom, 010-116 90 63. Kontaktpersoner i fackliga frågor är för Fackförbundet ST: Anne Hagberg, 010-116 12 93, Saco-S: Rita Koskinen Lundström, 010-111 43 72, Seko: Irre del Barba, 010-115 30 87.

Ansökan
Välkommen med din ansökan senast den 15 december 2019. Bifoga ditt CV där du beskriver din utbildning och erfarenhet samt ett personligt brev där du berättar varför du söker arbetet.

Vi undanber oss vänligen erbjudanden om annonserings- och rekryteringshjälp.

Länk till ansökan hittar du HÄR.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 11 december utnämnt sex hovrättsråd och tolv rådmän.

Kilpatrick Townsend utser ny delägare

Erika Finn träder in som delägare i Kilpatrick Townsends Stockholmskontor vid årsskiftet.

Nya delägare i Wistrand

Wistrand Advokatbyrå har utsett Louise Rodebjer och Elisabeth Salmgren von Schantz till delägare vid Stockholmskontoret och Erik Dreijer till delägare vid Göteborgskontoret.

Datainspektionen granskar viseringar

Myndigheten inleder tillsyn av den svenska delen av Visa Information System, ett it-system för utbyte av uppgifter om viseringar mellan EU:s medlemsländer.

Delphi får ny delägare

Vid årsskiftet träder Hanna Ericson in som delägare i Advokatfirman Delphi.

Nya advokater

30 nya advokater har antagits av advokatsamfundet.

Jurist ny GD för Arbetsförmedlingen

Regeringen har beslutat att utse Maria Mindhammar till ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen.

Utökad myndighets- granskning

Datainspektionen ska granska Skatteverket, Åklagarmyndigheten, Kustbevakningen, Kriminalvården och Tullverket för att ta reda på om myndigheterna har tillräckliga rutiner för att upptäcka personuppgiftsincidenter.

Nya domare

Regeringen har den 5 december utnämnt tre nya rådmän.

Tre nya delägare i Cederquist

Cederquist har valt in delägarna Tobias Johansson, Eric Johnson och Malin Allard.

Mannheimer Swartling utser sex delägare

Mannheimer Swartling har valt in Camilla Appelgren, Johan Berg, Anna Bryngelsson, Henrik Dock, Therese Jansson och Carl Johan Zimdahl till delägare i byrån.

Foto Castellum

Ny domstolsbyggnad börjar byggas i Malmö

Entreprenadkontraktet för att bygga den nya domstolsbyggnaden för tingsrätt, förvaltningsrätt och hyres- och arrendenämnd i Malmö är nu undertecknat.

Lindahl öppnar nytt kontor i Stockholm

Advokatfirman Lindahl öppnar nytt kontor i Stockholm. Gruppen som startar verksamheten består inledningsvis av tre delägare; Henrik Nobel, Mårten Lindberg och Mats Tindberg.

MAQS i nya lokaler i Stockholm

MAQS tar in fyra delägare från andra byråer och öppnar kontor i nya lokaler i Stockholm.

Foto ifeelstock

Stockholmsstudenter tvåa i rättegångstävling

Juriststudenter vid Stockholms universitet kom tvåa i en rättegångstävling vid Europadomstolen i Strasbourg.

Foto Bengt Hultqvist

Helsingborgs tingsrätt är färdigbyggd

Efter tre års till- och ombyggnad är nu tingsrätten färdigbyggd. Den 2 december öppnas domstolens ordinarie entré igen.

Foto Pontus Johansson

Nya delägare i MAQS

Linn Samuelsson och Marie-Anne Lindhardt blir delägare i MAQS i Göteborg som fortsätter satsningen på digital business, sport och event samt arbetsrätt.

Foto Vitaliy Pakhnyushchyy

Snabbförfarande i brottmål byggs ut

Försöksverksamheten med ett snabbförfarande i brottmål för vuxna, där tre tingsrätter i Stockholmsområdet ingår, ska fortsätta nästa år och ytterligare fem tingsrätter blir involverade.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt