Bli kund Annonsera
fredag 29 mars 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 26 november 2009,

Sekretessavtal eller inte?

Vad gör det egentligen för skillnad om man låter anställda och utomstående konsulter skriva under sekretessavtal om man inte har med en vitesklasul med ett normerat skadestånd (en bestämd summa som skall betalas i händelse av brott mot sekretessavtalet)? För såväl arbetsrättsliga lagstiftningen som lagen om företagshemligheter gäller ju oavsett om man skrivit avtal om sekretess eller inte. Fredrik Dahl, delägare, advokat och expert på arbetsrätt, Vinge, besvarar frågan.
Fredrik Dahl på Vinge svarar läsarna

Det finns flera anledningar att ta in en sekretessbestämmelse i anställningsavtal. Den generella tystnadsplikten som gäller enligt lojalitetsplikten i varje anställningsavtal är inte allmänt känd varför det är viktigt att erinra om denna. Dessutom upphör lojalitetsplikten vid anställningens upphörande och det finns ofta ett intresse att låta tystnadsplikten gälla även efter anställningens upphörande, vilket kräver ett avtal mellan parterna. Definitionen av företagshemlighet enligt lagen om företagshemligheter är dessutom relativt snäv och annan information än just företagshemligheter finns anledning att skydda.

Avseende fristående konsulter gäller inte den generella tystnadsplikten varför det i denna typ av avtal är viktigt att ta med en sekretessbestämmelse. Återigen – lagen om företagshemligheter ger inte ett tillfredsställande skydd.

 

Fredrik Dahl

Delägare, advokat och expert på arbetsrätt, Vinge

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt