Bli kund Annonsera
tisdag 19 mars 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 3 september 2009,

Advokat från Lindahl svarar på fråga om separationsrätt

Föreligger separationsrätt för pallar som lagerhålls av konkursgäldenären i konsignation för tredje man i ett modernt, flytande lager med ett lagerstyrningssystem som tydligt kan ta fram information om varje enskild pall, vart den står och vem den tillhör trots att pallen inte är vare sig åtskild eller tydligt markerad i lagret?
Ulrika Wennerklint, advokat, Advokatfirman Lindahl AB

Problemet med konsignation är att det saknas lagstiftning som reglerar vad ett konsignationsavtal ska innehålla och vilka verkningar ett sådant avtal har.

Konsignationsupplägget påminner också mycket både om kommissionsförhållandet och överenskommelser innehållande äganderättsförbehåll vilket gör att det ibland är svårt att avgöra vilket regelverk som ska tillämpas.

För att separationsrätt ska föreligga krävs oavsett upplägg att levererade varor är identifierbara och att de inte sammanblandats med andra varor. Det är svårt att svara på om det lagersystem som beskrivs ger separationsrätt men jag uppfattar det som att systemet ger möjlighet att identifiera respektive leverantörs varupallar  även om pallarna i sig inte alltid är placerade  på samma ställe. Eftersom du skriver att det är möjligt att ta fram information om varje enskild pall utgår jag från att det inte finns någon risk för sammanblandning med övriga varupallar och att det är möjligt att separera respektive leverantörs varupallar från övrigas. Lagerhållningen torde därför inte medföra några problem. Det är dock viktigt att konsignationsupplägget är genomtänkt.

Bakgrunden till konsignationsupplägget är typiskt sett att parterna vill skydda A om B hamnar på obestånd efter det att A  levererat varor men innan B hunnit betala. A deponerar varor hos B som har rätt att själv köpa varorna, oftast i samband med att B säljer varorna vidare. B säljer alltså varorna för egen räkning innan A har fått betalt. 

Klart är att A har separationsrätt om B ska betala innan B får förfoga över varorna eller om B i varje enskilt fall måste inhämta As tillåtelse innan han förfogar över varorna. Om B däremot har ett generellt tillstånd att göra uttag ”på kredit” blir situationen mer svårbedömd. Hänsyn tas då till i vilken parts ”intressesfär” varorna finns och man tittar då i första hand på returrätten, returrisken och returplikten. Hänsyn tas även bland annat till vem som står faran för varorna samt vem som står kostnaden för lagerhållning, finansiering och försäkringar.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt