Bli kund Annonsera
onsdag 23 september 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 1 september 2020,

Misstänkta kan få försvarare även kvällstid

Nu kommer misstänkta att kunna få besked om offentlig försvarare även på kvällstid. Från och med den 1 september, inför landets tingsrätter kvällsberedskap.

Regeringen har beslutat att det från och med den 1 september ska finnas beredskap hos tingsrätterna för att pröva frågor om offentlig försvarare för misstänkta som är gripna eller anhållna där det finns ett särskilt brådskande behov av försvarare, under andra tider än ordinarie öppettider och helgberedskap.

- Kvällsberedskapen innebär att tingsrätterna blir tillgängliga för att fatta beslut om offentlig försvarare efter kontorstid där det finns ett särskilt brådskande behov av försvarare, säger Jörgen Nilsson, lagman på Alingsås tingsrätt.

Unga kan vara brådskande fall

Brådskande fall kan till exempel vara att ansvarig jouråklagare anser att det inte är möjligt att invänta tingsrätternas ordinarie expeditionstid utan att det är nödvändigt att det hålls förhör under kvällen eller natten. Några orsaker till det kan vara att den misstänkte är under 18 år eller att ett förhör kan antas påverka ett beslut om fortsatt frihetsberövande.

Kvällsberedskapen, som gäller fram till midnatt, skulle egentligen ha dragit igång i våras, men på grund av coronapandemin blev det framflyttat.

Tingsrätterna turas om

Tingsrätterna runt om i landet turas om att dela på kvällsberedskapen. Alingsås tingsrätt till exempel, där Jörgen Nilsson är lagman, kommer att ansvara förkvällsberedskapen en, eller två, gånger per år.

Vad innebär det här för tingsrätten?

- Det innebär som det ser ut idag att varje domare i tingsrätt får avsätta en till två kvällar per år för att ha kvällsberedskapen. Det här kräver planering och min ambition är att den person som har kvällsberedskap inte ska sitta i förhandlingar under dagen, eller ha några förhandlingar planerade till dagen efter, förklarar Jörgen Nilsson.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt