Bli kund Annonsera
fredag 29 maj 2020
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 5 februari 2020,

Helsingborgs tingsrätt visar nya lokaler

Efter tre års byggarbete står nu Helsingborgs tingsrätt färdig. På lördag den 8 februari klockan 10–15 bjuds allmänheten in på ett öppet hus.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Av ett pressmeddelande från Helsingborgs tingsrätt framgår att det blir rättegångsspel där besökarna kan följa tre olika typer av rättegångar. Varje kvart går en guidad rundvandring som visar de nya lokalerna. Guiderna tar med besökarna in dit allmänheten vanligtvis inte har tillträde, exempelvis till de nybyggda förvarsrum som häktade personer sitter i när de väntar på sin rättegång.

Tingsrätten erbjuder även korta föreläsningar under hela dagen och ett quiz för den som vill testa sina kunskaper om domstolen.

En våning upp har tingsrätten skapat en ny, permanent utställning om domstolens historia. Utställningen innehåller gamla tavlor och föremål som funnits i domstolens förråd under många år. Bland föremålen finns bland annat över hundra år gamla bevismaterial i form av falska mynt. Med hjälp av Helsingborgs stadsarkiv har myntens historia tagits fram och blivit till en egen del i utställningen.

Utställningen är framtagen i nära samarbete med Helsingborgs stad och har även en egen webbplats, www.domstolenshistoria.se.

Tingsrätten har under 2017–2019 byggts om och till och har numera bland annat 21 rättegångssalar mot tidigare 14. Tingsrätten finns på samma adress som tidigare, Konsul Perssons plats 1 i Helsingborg.

Var tionde incident är ett it-angrepp

Datainspektionen publicerar en rapport som analyserar de personuppgiftsincidenter som orsakas av olika former av it-angrepp.

Carler ändrar verksamhetsmodell

På advokatfirman Carler har de yngre delägarna har tagit över stafettpinnen och driver verksamheten vidare, i en lite förändrad tappning och som ett true partnership.

Nya domarutnämningar

Regeringen har den 14 maj utnämnt åtta nya domare, varav tre lagmän.

Foto Andrey Popov

Digitala förhandlingar fortsätter öka

Förra veckan genomfördes drygt 3.000 videokonferenssamtal från förhandlingssalar runt om i landet, vilket är en fördubbling jämfört med förra året.

Foto Dan Burch

Kamera- bevakning i hyreshus granskas

Datainspektionen ska undersöka hur ett kommunalt bostadsbolag i Uppsala gjort den rättsliga bedömning som krävs för att få kamerabevaka i trapphus.

Fel publicera känsliga personuppgifter

Datainspektionens granskning visar att Hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Örebro län gjort fel vid publicering av känsliga personuppgifter på regionens webbplats om en patient som är intagen på rättspsykiatrisk klinik.

28 nya advokater

Advokatsamfundet har antagit 28 ledamöter och 15 advokater har trätt ur samfundet. 

Foto Syda Productions

Jurist blir generaldirektör

Professor Per Bergling har utsetts till generaldirektör och chef för Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd.

Sanktionsavgift mot servicecenter

Datainspektionen utfärdar sanktionsavgift på 200.000 kronor mot Statens servicecenter för att ha dröjt med att underrätta Datainspektionen och berörda myndigheter om en personuppgiftsincident.

Krav på advokaters vidareutbildning tas tillfälligt bort

Kravet på vidareutbildning för advokater tas tillfälligt bort under 2020 för att underlätta advokaters situationen under coronaepidemin.

Foto Uppsala universitet

Anne Ramberg ordförande för Uppsala universitet

Regeringen har utsett ledamöter till Uppsala universitets styrelse och ny ordförande blir Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare i advokatsamfundet. 

Ny delägare i Kastell

Katarina Mild har valts in i Kastell som delägare och kommer närmast från rollen som chefsjurist på Tengbom.

Foto Patrik Svedberg

Nya advokater

Advokatsamfundet har antagit 45 nya advokater den 16 april.

Ny delägare i Linklaters

Linklaters globala delägare har valt Rasmus Kindlund till ny delägare.

Granskning av felskickade mejl

Polisen har anmält personuppgiftsincidenter till Datainspektionen som rör mejl som oavsiktligt hamnat hos fel mottagare. Datainspektionen ska nu granska Polisens rutiner.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt