Bli kund Annonsera
torsdag 28 mars 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 17 oktober 2019,
  1. Christian Sandström, docent på Handelshögsklan

  2. Ann Björk, grundare VQ

  3. Frida Pemer, docent på Handelshögskolan

  4. Ann Björk, grundare VQ

  5. Tobias Ahlin, lead experience designer på Minecraft

  6. Helena Hallgarn, grundare VQ

  7. Jon Boström från Norstedts juridik med kollega

  8. Patricia Shaugnessy, associate professor at Stockholm University, And Ann Björk

  9. Carl Östring, advokat och entreprenör

  10. Annette Magnusson, generalsekreterare på Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut

Innovation och utveckling i fokus på VQ Forum

Konferensen VQ Forum firade tioårsjubileum med en agenda om att innovation inte bara är ny teknologi utan även nya sätt att bygga organisationer.

Årets VQ-konferens lockade uppemot 200 besökare från ett hundratal olika företag, med en blandning av jurister från advokatbyråer, bolag och banker.

I en fullsatt sal i Grand Hotels konferensavdelning fick åhörarna lyssna till en mängd talare, såväl svenska som inbjudna forskare och jurister från bland annat Storbritannien och Danmark. Dagen inleddes av Ann Björk som grundat företaget VQ tillsammans med Helena Hallgarn.

- När VQ startade för tio år sedan var syftet att skapa en ny plattform för att knyta ihop jurister som på olika sätt är involverade i frågor rörande innovation och utveckling av juristbranschen. Vårt uppdrag var att förändra branschen och efter tio år är det nu dags att förändra oss själva, sa Ann Björk.

Utgångspunkten för årets seminarium var "Law 2.0" och alla de olika krav som ställs på innovation och utveckling. Teknologi spelar naturligtvis en viktig roll här, men innovation handlar inte bara om en automatiseringsprocess, utan också om nya sätt att leverera tjänster och bygga nya organisationer. Och frågan, när den ställs på sin spets, är huruvida den traditionella advokatbyrån kommer att överleva de förändrade förväntningarna?

Nya sätt att leverera

Dagen hade fyra huvudämnen; juristbranschens digitala omvandling, den rådande situationen och frågan om en digitalisering hade skett eller inte, utveckling av Law 2.0 med en ny organisation och nya verktyg och hur framtiden ser ut för juristbranschen.

Dagens första föreläsning handlade om hur den digitala omvandlingen påverkar juristbranschen. Tobias Ahlin, lead experience designer på bolaget Minecraft, talade om hur digitala vi egentligen kan bli.

- Det viktiga är att vi inte fastnar. Man kanske tror att det är processen som är viktig, men det kommer alltid finnas någon annan som gör samma sak både snabbare och bättre. Alla branscher måste därför vara öppna för att hitta nya sätt att leverera. I stället för att fokusera på att vara på våra arbetsplatser och fokusera på den tid vi lägger ner, måste vi förstå att det resultatet som räknas, avslutar Tobias Ahlin.

Frida Pemer, docent på Handelshögskolan, berättade vidare om hur projektet "Digitalization of Expertise" utforskar hur expertens roll utmanas av den ökade automatiseringen. Hur utmanas expertrollen, status- och maktförhållanden på byråer av digitalisering. Christian Sandström, även han docent på Handelshögskolan, konstaterar vidare att det för några år sedan förutsades att digitaliseringen innebar ett slut för advokater och hierarkier på byåer. Men inget av det har setts.

Paneldiskussion

Carl Östring, advokat och entreprenör, inledde det andra blocket med att tala om hur utvecklingen av den svenska juristbranschen ser ut och att det naturligtvis fortfarande är den enskilda människan som bestämmer men att digitaliseringen utgör verktyg.

En panel bestående av Magnus Stein från Avtal24, Zarina Virsholm från Sharp Recruitment och Johan Tärnstedt från JPInfonet diskuterade olika perspektiv om hur utvecklingen av juristbranschen ser ut i Sverige i form av intervjuer av Carl Östring. Magnus Stein berättar att hans bolag ändrat distributionsmodellen för juridik till marknaden. Zarina Virsholm uppger också att hon i sin bransch märker att det är en generationsfråga och att yngre människor tar tekniken och digitaliseringen för given. Men samtidigt framhåller hon att det inte är alla som vill ha denna förändring utan istället vill ha traditionell hjälp. 

Annette Magnusson, generalsekreterare på Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut, berättade om hur skiljemannarätten digitaliseras. Bland annat har från 2012 översättning av skiljedomar lagts in i en portal. Inte heller har institutet några fysiska papper att arbeta med sedan 2013, så kallad "Digital case management". Allt finns istället sparat i molnet. I år har det även skapats en plattform för dokument och kommunikation, vilket ska säkra kommunikationen mellan parterna i målen.

Ingen riktig förändring

Efter lunchen talade Friedrich Blase, nederländsk entreprenör med lång erfarenhet av den nordamerikanska juristbranschen, om att det efter tio år fortfarande inte syns någon riktig förändring inom advokatbyråerna.

- Byråerna går miste om en mängd olika möjligheter när de väljer att inte fokusera på grundläggande ändringar av sin affärsmodell, utan i stället bara arbetar med kosmetiska förändringar, menade han.

Den brittiske juristen Alex Hamilton, som för snart tio år sen lämnade en stor byrå i London för att starta Radiant Law, talade om sin övertygelse att det går att bedriva advokatverksamhet på ett bätre och effektivare sätt.

- Men strukturen på den traditionella advokatbyrån, med dess delägarmodell, timdebitering och gamla värderingar, står i vägen för möjligheten att erbjuda klienterna rådgivning som ger dem mer värde för sina pengar, konstaterade Hamilton.

Utvecklingen går för långsamt

Det sista blocket för dagen inleddes av Therese Järnankar från Norstedts juridik, som presenterade "The Future Lawyer Survey" som företaget genomfört för att

- En majoritet av personer verksamma inom det juridiska fältet i Sverige anser att utvecklingen går för långsamt när det gäller framtidens AI, digitalisering och användandet av innovativ teknologi, berättade hon.

Och i den avslutande paneldiskussionen deltog Lena Almefelt, EQT, Friedrich Blase, Biörn Riese, partner Jurie, Victoria Swedjemark, affärsjurist samt moderatorn Richard Tromans, grundare av Tromansconsulting, för att sammanfatta läget för framtidens legala tjänster kan komma att erbjudas. Vilka möjligheter och vilket utbud kommer att finnas för köparen och kommer fokus att skifta alltmer till vad som faktiskt levereras i motsats till hur många timmar som läggs ner?

Dagen avslutades med mingel, middag och underhållning i Grand Hotels vackra Strömsalonger, där dagens deltagare fick tillfälle att mötas under mer informella och trevliga former.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt