Skattejuristen som startade bageri
VERKTYG
Robert och Anna träffades på Smålands nation i Uppsala under studietiden på 90-talet. Hon läste till ekonom och han till jurist. När de var klara flyttade de till Stockholm och han började på Öhrlings PricewaterhouseCoopers, nu PWC, och arbetade med internationell skatterätt. Båda hade så småningom chefsbefattningar och arbetade mycket.
När de skulle få sitt första barn började de titta efter ett annat boende och hittade av en slump till Mariefred. De började pendla till huvudstaden båda två, men efter den första föräldraledigheten kände Robert att det inte fungerade. Han trivdes bra på jobbet, men såg hur det var för många andra äldre delägare med skilsmässor bakom sig.
- Det här kan inte vara meningen, berättar Robert att han tänkte.
Han sa upp sig och började istället arbeta som konsult hemifrån. Även Anna ville göra något annat och kom på att hon ville starta ett bageri. De bestämde sig sedan ganska fort. Medan Anna läste en kurs i mathantverk i ett halvår, fick Robert i uppdrag att skaffa fram en lokal. Efter att de hittat lokalen i en gammal förvaltarbostad vid en herrgård använde de sparade medel, köpte begagnat och fick en hel del hjälp.
I februari 2009 öppnades Annas Hembageri.
- Det var tokfullt vid öppningen. Meningen var att jag skulle fortsätta jobba, men jag fick istället börja jobba som diskare i min frus bageri, säger Robert med ett skratt.
De förstod sedan att de måste driva bageriet tillsammans. På sommaren åkte de därför till Frankrike och gick en matkurs för att lära sig baka surdeg ekologiskt.
- Det small till. Vi jobbar nu mer än som karriärakademiker, säger Robert.
Visst lever de sin dröm, men Robert framhåller att det är otroligt mycket jobb. Det är tidiga morgnar och sena kvällar. Robert är tacksam för sin utbildning och sin arbetslivserfarenhet.
- Det är bra att kunna juridik när man ska driva företag, säger han. Det hade blivit dyrt att köpa in tjänsterna i början.
Bageriverksamheten går bra och de har nu tre anställda. När bageriet förra året fick pris av White Guide för Årets fikaställe valde Anna och Robert att öppna ett bageri till i staden. För ett par dagar sedan fick de återigen pris av White Guide. Nu för Årets bästa café. Robert tycker att de nu håller en bra nivå på verksamheten. Han och Anna vill inte bli så stora att de måste bli chefer och administratörer igen.
- Vi valde inte en ny väg, säger Robert, utan vi stannade bilen i skogen och gick rakt ut. Har vi gjort det en gång kan vi göra det igen. Det är en fantastisk frihetskänsla.
UTBILDNING
» Till utbildningarDNA som bevisning
Om DNA-bevisning i olika typer av brottmål handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.
Häktning av barn
Om lagens särskilda krav för häktning av barn handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.
Ny MP på Lindahl
Från den 1 mars har Advokatfirman Lindahls kontor i Uppsala en ny Managing Partner.