Bli kund Annonsera
fredag 27 september 2024
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 12 februari 2014,

"Yttrandefriheten har blivit ett hot mot sig själv"

Under första dagen av Svensk Juriststämma i Stockholm hölls en välbesökt debatt med temat näthat. Panelen debatterade integritetsfrågor, den nya teknologin och vad rättsväsendet gör och kan göra. "Yttrandefriheten har blivit ett hot mot sig själv", sa Charlotte Brokelind, lagman vid Jönköpings tingsrätt.

VERKTYG

»
Tipsa en vän

Panelen bestod av Lars Hallberg, polismästare vid länskriminalpolisen i Stockholm,  Anders Perklev, Riksåklagaren, Charlotte Brokenlind, lagman vid Jönköpings tingsrätt, Morgan Johansson, ordförande i justitieutskottet samt justitieminister Beatrice Ask. Moderator var professor Mårten Schultz.

Det senaste året har det talats mycket om näthat och vi har sett upploppslikande scener efter kränkningar via Instagram. I sociala medier har många upprörda känslor uttryckts, bland annat efter att hovrätten sänkte skadeståndet gällande en sexfilm som spridits på nätet.

Har rättsväsendet kapitulerat?

Mårten Schultz konstaterade inledningsvis att kränkningar inte är något nytt, människor har kränkt varandra i alla tider. Skillnaden idag är att den nya teknologin gör att spridningen är större, det kostar ingenting och det finns goda möjligheter för den som sprider uppgifterna att få vara anonym. Han menade att allmänhetens bild är att rättsväsendet har kapitulerat inför kränkningarna på internet.

Panelen var dock enig om att rättsväsendet inte hade gett upp. Representanter från polis och åklagare ansåg däremot att frågorna inte var prioriterade. De menade att det krävs ökad effektivitet och större utbildningsinsatser för att ta tag i frågan. Justitieministern framhöll att det finns resurser men att det som krävs är att polis och åklagare släpper sin försiktighet i hanteringen av frågorna.

Ny teknik och nya grepp?

Brotten som är aktuella finns redan, det är bara tekniken som är ny. Anders Perklev gjorde jämförelsen med bilismen där också den tekniska utvecklingen gick framåt mycket fort. Han konstaterade att det i många avseenden är fantastiskt men också att det alltid finns en baksida. Istället för att förbjuda ny teknik funderade han på om den istället kunde användas för att stävja missbruket av den. Skulle exempelvis domstol kunna besluta om att vissa bilder ska tas bort på internet och sedan genomföra detta genom handräckning. Eller ska en myndighet lagligt få hacka nätet för att kunna ta bort vissa uppgifter ?

Lars Hallberg berättade att polisen tagit nya grepp genom att själva finnas på Facebook, twitter och ha en egen YouTubekanal. Det pågår även en förstudie att skapa ett nationellt IT-brottscentrum. Enligt Lars Hallberg så behöver själva attityden till kränkningar på internet förändras, framförallt hos ungdomar, som idag anser det ganska normalt med mobbning på internet.

Lagstiftning krävs

Charlotte Brokenlind var mycket tydlig i sitt budskap. Hon menade att åtgärder borde vidtas direkt och ansåg att det kräver lagstiftning. Enligt Charlotte Brokenlind tvekar lagstiftaren eftersom frågan om yttrandefriheten alltid kommer upp liksom frågan om censur. Hon konstaterade dock att den som högljutt kräver lagstiftning själv kan bli uthängd på internet vilket medför att man drar sig för att uttala sig. Det leder slutligen till att yttrandefriheten är ett hot mot sig själv.

I debatten om Lexbase menade Charlotte Brokenlind vidare att det ytterst måste finnas en myndighet som har ansvaret för att dra ut sladden när det gått för långt. Enligt henne har Datainspektionen inte tillräckligt med muskler och hon betonade också att frågan om utgivningsbevis måste ses över.

Även Morgan Johansson konstaterade att frågan om Lexbase var något man måste komma till rätta med, även om det kräver en grundlagsändring. Han framhöll dock att han hoppades att det kunde lösas via vanlig lag eftersom det skulle gå snabbare. Han trodde att det skulle kunna göras utan att skada publicistiska intressen.

Morgan Johansson menade att internet inte ska vara något laglöst land. Samma regler ska gälla där som i det riktiga livet och kanske ska kränkningar på internet betraktas som mer allvarliga eftersom de ligger där för all evighet. Åhörarna skrattade när han konstaterade att det är skönt att ha varit ung före den här tekniska utvecklingen.

Mycket arbete görs redan

Beatrice Ask la tyngdpunkten på att det faktiskt pågår arbete för att se över de här delarna samt att många åtgärder redan gjorts. Hon funderade över om ansvaret kan skärpas för den som tillhandahåller en hemsida och om diskussionen om utgivningsbevisen kan tas upp på nytt. Som alla paneldeltagare konstaterade även Beatrice Ask att det är ett problem att det saknas statistik på området. Hon berättade däremot att BRÅ nu fått i uppdrag att utreda detta och redovisa det i februari 2015.

I frågestunden berättade Anna Skarhed, JK, att 300 förtalsanmälningar gällande Lexbase hamnat på deras bord  i och med utgivningsbeviset. Hon ville dock påpeka att även utan ett utgivningsbevis hade lagföring kunnat ske men då av åklagare. Hon ansåg att det var något som missades i debatten. Även i övrigt såg de en ökning av anmälningar, dock främst gällande hets mot folkgrupp.

Mårten Schultz avrundade en mycket intressant debatt med att kasta ut frågan om det var brottsligt att sprida en nakenbild av honom, tagen före den nya lagen,  till en krets av cirka 20 personer. Inte många trodde att det skulle vara brottsligt. Frågan som hänger kvar efter debatten är därför hur man ska komma åt spridandet av integritetskänslig information som inte är brottslig.

Jurist ny GD för Jämställdhetsmyndigheten

Regeringen har beslutat att anställa juristen Lise Tamm som ny generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten.

Två nya justitieråd

Regeringen har den 26 september utnämnt Mikael Westberg och Mathias Säfsten att vara justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen.

DOMARBLOGGEN

Nya förverkanderegler

En rad nya ändringar rörande reglerna för förverkande träder snart i kraft och om dessa handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ANDREY POPOV

Åtgärder behövs för nya advokatbyråer

Advokatsamfundet har nu presenterat sin granskning av ”unga advokatbyråer”, enligt vilken det behövs åtgärder för att stärka regel-efterlevnaden hos nyblivna advokaters byråer.

Förundersökning mot politiker läggs ned

Förundersökningen mot riksdagsledamoten Richard Jomshof avseende hets mot folkgrupp läggs nu ned.

Grovt dataintrång

Irans säkerhetstjänst har genomfört en special-operation mot mål i Sverige. Genom ett grovt dataintrång tog hackare över en svensk sms-tjänst och skickade 15 000 meddelanden med uppmaningar om hämnd mot koranbrännare.

Foto Piotr Adamowicz

Unikt åtal för brott mot mänskligheten

En 52-årig kvinna åtalas för folkmord, brott mot mänskligheten och grov krigsförbrytelse i Syrien. Det är första gången som åtal för brott mot mänskligheten väcks i Sverige.

Foto Nagy-bagoly Arpad

Utökad budget för upphandlingstillsyn

Konkurrensverket får ökade resurser för en förstärkt upphandlingstillsyn. Det framgår av budgetpropositionen för 2025.

IMY får ökade anslag

I den nya budgetpropositionen föreslås Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) få ökade anslag med 34,2 miljoner kronor.

Foto MIHAJLO MARICIC

Åtalas för omfattande narkotikabrottslighet

En 27-årig man åtalas nu för två fall av synnerligen grov narkotikasmuggling, två fall av grovt narkotikabrott, ett fall av försök till grovt narkotikabrott, ett fall av synnerligen grovt vapenbrott samt grov smuggling.

Bedrägeridrabbade ersätts sällan

Bedrägeribrotten fortsätter att öka, men möjligheten att få brottsskadeersättning för bedrägeri är enligt Brottsoffermyndigheten i det närmaste obefintlig.

Foto Maria Groth

Ingår pro bono-avtal

Mannheimer Swartling har nyligen ingått pro bono-samarbeten med såväl Fryshuset som Dramaten.

Nya domare

Regeringen har den 12 september utnämnt fem nya domare.

Få jurister erbjuds AI-utbildning  

Trots att två av tre jurister vill gå en AI-utbildning har knappt var femte erbjudits kompetens-utveckling inom AI av sin arbetsgivare. Det visar en undersökning från Akavia.

Delphi en av Skånes bästa arbetsplatser

Advokatfirman Delphi i Malmö har blivit utsedd till en av Skånes bästa arbetsplatser 2024 av organisationen Great Place To Work.

Ökade resurser till Sveriges Domstolar

Efter att regeringen presenterat den kommande budgetpropositionen för 2025 står det klart att de ekonomiska resurserna till Sveriges Domstolar ökar.

DOMARBLOGGEN

Vad får man heta?

Kan man heta vad som helst nuförtiden? Om namnmål i domstol handlar det senaste inlägget på Domarbloggen.

Foto ©kzenon

116 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 116 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 5 september.

Ny rättschef på Bolagsverket

Maria Monthure tillträder som ny rättschef på Bolagsverket. Hon kommer närmast från Lantmäteriet där hon haft rollen som chefsjurist.

Omfattande åtal mot bland annat advokat

Åtal har väckts mot totalt åtta personer i ett ärende rörande försök till grov utpressning, grov mordbrand, grovt ocker, osant intygande, olaga tvång, grov utpressning, övergrepp i rättssak, folkbokföringsbrott och grova bokföringsbrott.

Foto Tatiana Savvateeva Dreamstime.com

Juristprogrammet toppar sökstatistiken

Juristprogrammet ligger kvar i topp som mest sökta program på Uppsala universitet.

Foto Daniel76 Dreamstime.com

Passhand-läggare åtalas för urkunds-förfalskning

Åklagare har åtalat bland annat en tidigare passhandläggare på Polismyndigheten i Norrköping för grov urkundsförfalskning i ett ärende där sju falska pass har framställts.

Ny delägare i TM & Partners

Helena Brännvall, vars verksamhetsområde omfattar immaterialrätt, kommersiella avtal, tech och tvistlösning, är ny delägare i TM & Partners.

Foto Vlad Kochelaevskiy

Apotek får böta

Apoteket och Apohem måste betala 37 respek-tive åtta miljoner kronor efter att bolagen över-fört integritetskänsliga personuppgifter till Meta.

Foto Tommy Alvén

Tingsrätt får ny lagman

Regeringen har den 29 augusti utnämnt Eva-Lena Norgren till lagman i Göteborgs tingsrätt.

Centrum för rättvisa utser Specialist Counsel

Alexander Ottosson har tillträtt som Specialist Counsel hos Centrum för rättvisa.

Kompass nyanställer

Kompass Advokat har anställt en senior biträdande jurist, två biträdande jurister och en office support under augusti månad. 

Rekryterar ny partner

CauseyWestling har rekryterat skattejuristen Maria Blom Zand, närmast Transfer Pricing Director på PwC, som ny partner.

Ny delägare i Cederquist

Arthur Klintred lämnar Linklaters för att bli delägare i Cederquist.

Två män åtalas för hets mot folkgrupp

Åklagaren har väckt åtal mot två män, varav den uppmärksammade Salwan Momika är en, för hets mot folkgrupp efter fyra koranbränn-ingar i Stockholm under förra sommaren.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.




 
» Logga in automatiskt