Bli kund Annonsera
fredag 24 maj 2019
Mitt i juridiken
Mitt i juridiken
Läs direkt!
Publicerad: 26 mars 2019,

Studie om skatternas roll för hållbar utveckling

Vilken koppling finns det mellan skatter, mänskliga rättigheter, jämställdhet och FN:s globala mål för hållbar utveckling? Örebroforskaren Cristina Trenta har fått forskningsmedel från Torsten Söderbergs Stiftelse för att bidra med kunskap om skatternas roll för hållbar utveckling.

VERKTYG

»
Skriv ut
»
Tipsa en vän
»
Skriv kommentar

Cristina Trenta, docent och forskare i rättsvetenskap vid Örebro universitet, har beviljats 858.500 kronor från Torsten Söderbergs Stiftelse.

Anslaget ska finansiera projektet "Det nya EU-samförståndet om utveckling: hållbarhet och skatterättens roll".

Syftet med projektet är att studera hur FN:s globala mål för hållbar utveckling utformar den roll som skatterätten spelar för att uppnå hållbar utveckling.

- Skattelagen är ett verktyg som vi kan använda för att finansiera hållbar utveckling och det finns en medvetenhet om detta både på EU-nivå och internationellt, säger Cristina Trenta i en kommentar i universitetets pressmeddelande.

Mänskliga rättigheter, som också omfattar politisk, ekonomisk och social jämlikhet mellan kvinnor och män, är en av kärnfrågorna inom ramen för FN:s globala mål för hållbar utveckling.

- Jämställdhet mellan kvinnor och män är en förutsättning för hållbar utveckling och jag hoppas att min studie ska öka förståelsen om länken mellan skatter, mänskliga rättigheter och jämställdhet.

Skattelagar och mänskliga rättigheter

Cristina Trenta ska även titta på hur korruption, skattesmitning, olagliga finansiella flöden, skatteparadis och aggressiv skatteplanering över hela världen påverkar de ekonomiska möjligheterna att upprätthålla mänskliga rättigheter.

- Mänskliga rättigheter och jämställdhet innebär en kostnad men de förknippas inte med skattelagar. Om staten inte kan finansiera jämställdhet och mänskliga rättigheter så blir det svårt att upprätthålla eller förverkliga dem. Det finns därför en direkt koppling mellan skattebrott och kränkningar av mänskliga rättigheter, inklusive de för kvinnor och barn.

Studien startar i januari 2019 och ska pågå i 18 månader och avsikten är att den ska resultera i en bok.

- Jag vill öka medvetenheten om skatternas roll för hållbar utveckling och jämställdhet hos politiker, inom akademin och myndigheter. Skattesystemen behöver ses på ett mer kritiskt sätt.

Pris i arbetsrätt till professor i Lund

Professor emerita Ann Numhauser-Henning vid Lunds universitet tilldelas ett internationellt pris inom arbetsrätt för sin forskargärning.

Från Vinge till Delphi

Advokatfirman Delphi i Göteborg har rekryterat Elin Siwers, senior expert inom entreprenadrätt, från Vinge.

Jurist tilldelas pedagogiskt pris

Det fria pedagogiska priset vid Uppsala universitet tilldelas Katia Cejie vid juridiska institutionen för hennes förmåga att skapa ett positivt inlärningsklimat.

Jurist blir chef för IVO

Regeringen har utsett juristen Sofia Wallström till generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg.

Oro för hur person-uppgifter används

Tre av fyra svenskar är oroliga för hur deras personuppgifter används. Samtidigt är det bara hälften av svenska företag och myndigheter som arbetar kontinuerligt och systematiskt med dataskydd. Det visar Datainspektionens första nationella integritetsrapport.

Ny MP i Roschier

Mikko Manner har utnämnts till ny managing partner för advokatbyrån Roschier. Han efterträder Fredrik Rydin som blir styrelseordförande för byrån.

Förundersökning mot Assange återupptas

Vice överåklagare Eva-Marie Persson har beslutat att återuppta den nedlagda förundersökningen i Assangeärendet.

Jurist nominerad till Swedbanks styrelse

Swedbanks valberedning avser att nominera Josefin Lindstrand från Advokatfirman Hammarskiöld till styrelseledamot i banken.

Foto MRR-photography

40 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 40 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 9 maj.

Nytt allmänt ombud för socialförsäkringen

Regeringen har utsett juristen Essa Malmqvist till nytt allmänt ombud för socialförsäkringen.

Foto Inbj

Två domare utnämnda

Regeringen har den 9 maj utnämnt två nya rådmän.

Tom Kronhöffer till Next Advokater

Advokat Tom Kronhöffer ansluter som delägare till Next Advokater. Han kommer närmast från advokatbyrån Ramberg där han varit verksam som delägare de senaste tre åren.

Ny delägare i EY Law

EY Law i Sverige utökar sitt team med delägaren Anna Byström.

Amerikansk HD-domare på Sverigebesök

Den 6 maj besökte Ruth Bader Ginsburg, domare i USA:s högsta domstol, Stockholm för att ta emot årets Gilel Storch Award för sina insatser för mänskliga rättigheter.

Foto Stelya Dreamstime.com

Nytt projekt integrerar teknik och juridik

Sverige har ett glapp mellan tech-relaterade utbildningar och juristutbildningen, anser Linn Alfredsson som har startat Tech Academy vid Lunds Universitet.

Advokatbyrå lägger ned

Karlerö Liljeblad KLA Advokatbyrå lägger ned sin verksamhet men flera jurister fortsätter tillsammans i en nystartad byrå.

Från Baker McKenzie till Magnusson

Magnusson rekryterar advokat Magdalena Berg från Baker McKenzie.

Delägare återvänder till Hellström

En av byråns grundare, Hans Liljeblad, återinträder som delägare i byrån.

KU föreslår nya justitieombudsmän

Ett enigt konstitutionsutskott har beslutat att föreslå att riksdagen väljer hovrättslagmannen Katarina Påhlsson och chefsrådmannen Per Lennerbrant till justitieombudsmän.

Foto Kriminalvården

Ny generaldirektör för Försäkringskassan

Regeringen har utsett Nils Öberg till generaldirektör för Försäkringskassan. Dessutom har regeringen beslutat om ett nytt regleringsbrev för myndigheten.

Årets bolagsjurist

Oskar Brandt som är chefsjurist på Izettle har tilldelats utmärkelsen årets bolagsjurist.

Affärs- advokaterna ansluter till Bird & Bird

Mattias Lindberg kommer från boutiquebyrån Affärsadvokaterna och blir delägare i Bird & Bird.

57 nya advokater

Styrelsen för Sveriges advokatsamfund antog 57 nya ledamöter vid sitt sammanträde den 11 april. Samtidigt utträdde 22 advokater ur samfundet.

Jag vill ha daglig bevakning av juridiska
nyheter från InfoTorg Juridik.
 
E-post: 
 
 
 
OBS! Om du loggar in kan du lägga upp ett
personligt urval för ditt Nyhetsbrev.
 
Logga in och lägg upp ett Nyhetsbrev.
 
» Logga in automatiskt